Benzin fiyatları, petrol maliyetinin yükselmesine rağmen talebin düşük olmasıyla dengeleniyor

ABD’de benzin fiyatları, petrol maliyetinin yükselmesine rağmen talebin düşük olmasıyla dengeleniyor. Geçen hafta %2’lik artışın ardından galon başına 2,7 dolar civarında işlem gören benzin vadeli işlemleri, yılın en düşük seviyesine yakın seyrediyor. Ancak, petrol fiyatlarındaki yükseliş, benzin fiyatlarının daha fazla düşmesini engelliyor.

Petrol fiyatları, arz kesintilerinin uzatılmasıyla on ayın zirvesinde

Benzin fiyatlarının düşük kalmasının ana nedeni, benzine olan talebin azalması. Enerji Bilgi İdaresi’nin (EIA) yeni verilerine göre, gaz talebi Ocak ayından bu yana en düşük seviye olan 9,321’den 8,307 milyon varil/güne düştü. Toplam yurt içi benzin stoku ise 5,561 milyon varil artarak 220,307 milyon varile yükseldi.

Bununla birlikte, artan petrol maliyeti, benzin fiyatlarının genel olarak görülenle karşılaştırıldığında düşme boyutunu sınırlıyor. ABD petrolünün referans noktası olan WTI ham petrolü, Suudi Arabistan ve Rusya’nın gönüllü arz kesintilerinin uzatıldığını gösteren son duyurularının ardından on aydan uzun bir sürenin en yüksek seviyesi olan varil başına 91 doların üzerine çıktı. Bu ülkeler, küresel petrol piyasasının dengelenmesi için OPEC+ grubuyla birlikte üretimlerini kısıtlamaya devam edeceklerini açıkladılar.

Benzin fiyatları için beklentiler

Trading Economics’in küresel makro modelleri ve analistlerin beklentilerine göre benzinin bu çeyreğin sonunda 2,80 USD/GAL seviyesinden işlem görmesi bekleniyor. İleriye baktığımızda 12 ay içinde 3,06 seviyesinde işlem göreceğini tahmin ediyoruz. Bu tahminler, petrol fiyatlarının yüksek kalacağı ve benzin talebinin toparlanacağı varsayımlarına dayanıyor.

Exit mobile version