Dünya

Küçük Şehir, Toplu Taşıma Sistemini Uber Gibi Çalışan Bir Hizmete Dönüştürdü

Wilson, Kuzey Carolina’da yaşayanlar, artık otobüs beklemek zorunda değiller. Şehir, tüm otobüs seferlerini sonlandırarak, sakinlerin akıllı telefon uygulamasıyla istedikleri yere ulaşmalarını sağlayan, kamu destekli bir minibüs hizmetini başlattı. Bu hizmet, kırsal alanlarda toplu taşıma sorunlarına yönelik yeni bir çözüm olarak görülüyor.

Otobüs Şoförleri Değişime Uyum Sağladı

Wilson’da otobüs şoförlerinden yalnızca biri – büyük şehir nakliyatçısı – bu değişime katıldı. Milton Barnes, yaşlı ebeveynlerine bakmak için Wilson’a taşındığında, Washington DC’deki kalabalık metro istasyonlarını yönetiyordu. Wilson’da ise seyrek dolu otobüslerle karşılaştı.

Pandemi nedeniyle toplu taşıma yolcu sayısı neredeyse her yerde azalmış olsa da , Eylül 2020’de sabit rota sisteminden isteğe bağlı bir sisteme geçişten bu yana Wilson’da artış gösteriyor.

Her iki sistemle de çalışan tek sürücü olan 59 yaşındaki Barnes, tipik olarak yoğun bir sabah minibüsünü sürerken, “Tüm gün boyunca insanları alıp bırakıyorum” dedi. “Kapıdan kapıya, köşeden köşeye hizmet aldığınızda daha popüler olacak.”

Yolcular Hizmetten Memnun

Wilson’daki yolcular da hizmetten memnun görünüyorlar. David Bunn, arabası bozulsa ve değiştirmeye gücü yetmese bile uzun bekleme süreleri nedeniyle otobüs güzergahını neredeyse kullanamaz hale gelmişti. Bunun yerine, sırtında iki kırık disk bulunan Bunn, yiyecek almak için 5 mil (8 kilometre) gidiş-dönüş yürüyüşe çıkıyordu. Daha sonra minibüslerden birini gördü ve arka camda asılı olan telefon numarasını çevirdi.

64 yaşındaki Bunn, “Artık gitmek istediğim her yere yürümek zorunda değilim” dedi. “Gelip beni alıyorlar, saygılılar ve çok profesyoneller. Bu Wilson için büyük bir değer ve benim için de büyük bir hizmet.”

Nüfusu 50.000’den az olan şehir, daha az nüfuslu bölgelerin, hareketli metropollerle aynı şekilde ulaşımdan nasıl yararlanabileceğine dair bir model olarak sıklıkla gösteriliyor.

Hibe Parası Nasıl Kullanılıyor?

Wilson , sakinlerin Uber ve Lyft gibi çalışan bir hizmet aracılığıyla, genellikle 15 dakika içinde, ancak yolculara maliyetinin çok altında bir maliyetle çağrılmasını desteklemek için federal ve eyalet altyapı hibeleri aldı. Seyahatler artık 2,50 dolar, yani başlangıçta olduğundan bir dolar daha fazla ve Bunn esprili bir şekilde şöyle diyor: “Bunun için bir Pinto kullanamazsınız.”

Kuzey Carolina’daki ve başka yerlerdeki diğer topluluklar bunu fark etti ve kendi programlarını başlatmak için mevcut kamu finansmanından yararlandı; bu da Wilson’ın hibe parasını sürdürme konusundaki rekabetini artırdı.

Mikro Toplu Taşıma Nedir?

Toplu taşıma sorunlarına yönelik olarak genel olarak mikro toplu taşıma olarak bilinen bu daha küçük ölçekli, teknoloji tabanlı çözümler, geleneksel olarak kentsel alanların otobüs, tren ve metro ihtiyaçlarını yol inşaatı projeleriyle karşı karşıya getiren altyapı bütçeleri için verilen savaşta büyük bir dengeleyici olarak ortaya çıktı. kırsal topluluklar tarafından aranmaktadır.

ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, Associated Press’e “Transit taşımacılığı yalnızca büyük şehirlere özgü bir şey olarak görmüyoruz” dedi. “İnsanların daha az yoğun olan kırsal alanlar da dahil olmak üzere yaşadıkları her yerde fayda görmesini istiyoruz. Toplu taşımanın amacı otobüse sahip olmak değil. Toplu taşımanın amacı insanları olmaları gereken yere ulaştırmak.”

Kuzey Carolina Ulaştırma Bakanlığı entegre mobilite bölümü müdürü Ryan Brumfield, Wilson’ın mikro toplu taşımaya geçişinin büyük ölçüde zorunluluktan kaynaklandığını söyledi. Wilson’da yavaşlayan işsizlik oranını düşürmeye çalışan yetkililer, öncelikle 23 mil karelik (59 kilometrekarelik) şehrin bazı ceplerinde her 10 kişiden 3’ünün işe gitmek için arabaya erişiminin olmadığı gerçeğini ele almak zorunda kaldı. .

Brumfield, “Bir hizmete ihtiyaç duyan çok sayıda insanın ve oldukça yoğun bir hizmetin birleşimi, isteğe bağlı hizmeti mükemmel bir uyum haline getiriyor” dedi.