Ekonomi

CHP’li Dinçer’den OVP eleştirisi: Enflasyonu nasıl düşüreceksiniz?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Semra Dinçer, Orta Vadeli Program (OVP) ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Dinçer, OVP’nin mevcut ekonomik sorunları çözmekten uzak olduğunu ve vatandaşı hareket edemez hale getireceğini söyledi.

OVP’nin çelişkileri

Dinçer, OVP’de Türkiye’nin büyüme tahminlerinin 2023 için %4,4, 2024 için %4, 2025 için %4,5 ve 2026 için %5 olarak belirlendiğini hatırlattı. Dinçer, “Söz konusu büyüme rakamlarıyla 2026 yılı için hedef olarak belirlenen %8,5’lik enflasyon oranına ulaşmak mümkün görünmemektedir. Aynı şekilde dalgalı devam eden ve sürekli artış eğiliminde olan kur hareketliliği de bu hedefin gerçekleşmesini imkansız hale getirmektedir. Söz konusu veriler çerçevesinde enflasyonun böylesine radikal bir şekilde düşeceğini öngörmek rasyonel görünmemekte, bu da son yayımlanan OVP’nin mevcut ekonomik sorunları çözmekten uzak olduğunu göstermektedir.” dedi.

İç talep ağırlıklı büyüme

Mevcut OVP’de gelecek üç yılda iç talep ağırlıklı bir büyüme gerçekleşmesi beklendiğini hatırlatan Dinçer, iktidarın vatandaşı önce borçlanmaya alıştırıp mal almaya teşvik ettiğini ve böylece enflasyonu körüklediğini söyledi. Dinçer, “Şimdi de faizleri artırıp, vatandaşı hareket edemez hale getirerek enflasyonu düşürmeye çalışacaklar. Bir yandan günah çıkartırken, öte yandan tüm sorumluluğu vatandaşın sırtına yüklüyorlar.” ifadelerini kullandı.

Yapısal reform yok

Dinçer, yapısal reform, demokratikleşme ve hukuk devleti olma kriterleri ile ilgili bir çalışma ve düzenleme olmadığını da vurguladı. Dinçer, “Mevcut OVP 2023 yılının ilk 6 ayında maaşları %52 eriyen emeklileri yine açlığa muhtaç ederek, onlarla ilgili nasıl bir düzenleme getirileceğini mevzu bahis dahi etmiyor. Bu OVP ile bir kez daha açıkça gördük ki işsizlik, yüksek enflasyon, yoksulluk ve güvencesiz çalışma koşulları ülkemizin temel sorunlarından olmaya devam edecek. Yerel seçimlerden sonra vatandaşın direkt olarak tepesine binecek, hareket edemez hale getirecek ve Türkiye’yi büyük bir durgunluğa sürükleyecekler.” diye konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanına seslendi

Dinçer, son olarak Hazine ve Maliye Bakanına seslenerek şu soruları sordu: “Nasıl düşüreceksiniz bu enflasyonu? Döviz kurlarındaki artış devam edecekken bu pahalılığı nasıl engelleyeceksiniz? Büyümeyi nasıl sağlayacaksınız? Süslü sunumlar ve söylemlerin ötesinde artık bu hükümetin vatandaşa ayakları yere sağlam basan tüm çalışma ve düzenlemeleri açıklaması gerekmektedir.”