Erdoğan’dan AB’ye sert tepki: Gerekirse yollarımızı ayırırız

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye hakkındaki raporunu sert bir dille eleştirerek, Ankara’nın gerekirse Avrupa Birliği (AB) ile “yollarını ayırabileceğini” söyledi.

AP raporu Türkiye-AB ilişkilerini gerdi

AP, bu hafta başında Türkiye’nin 27 üyeli blokla üyelik sürecinin mevcut koşullar altında devam edemeyeceği yönünde bir rapor kabul etti. Raporda, Türkiye’nin insan hakları ihlalleri ve hukukun üstünlüğüne saygı konusundaki endişeler nedeniyle katılım müzakerelerinin durmuş durumda olduğu belirtildi ve AB’ye Ankara ile ilişkileri için “paralel ve gerçekçi bir çerçeve” keşfetmesi çağrısında bulunuldu.

Türkiye 1999 yılında AB’ye resmi olarak katılma adayı olmasına karşın, son yıllarda blokla ilişkileri giderek gerilmiş ve üyelik süreci fiilen askıya alınmıştır.

Erdoğan: AB Türkiye’den kopmaya çalışıyor

Erdoğan, ABD ziyareti öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, AP raporunun içeriği sorulduğunda, “AB Türkiye’den kopmaya çalışıyor” dedi. “Bu gelişmeler karşısında değerlendirmelerimizi yapacağız ve gerekirse AB ile yollarımızı ayırabiliriz” diye ekledi.

Erdoğan, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin 24 yıldır devam ettiğini ancak blok tarafından sürekli oyalandığını ve çifte standart uygulandığını söyledi. Erdoğan, Türkiye’nin AB’ye ihtiyacı olmadığını, ancak AB’nin Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu da vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı: AP raporu sığ ve vizyonsuz

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da bu hafta başında yaptığı açıklamada, AP raporunun asılsız iddialar ve önyargılar içerdiğini ve ülkenin AB ile ilişkilerine “sığ ve vizyonsuz” bir yaklaşım sergilediğini söyledi.

Bakanlık, raporun Türkiye’nin demokratikleşme çabalarını görmezden geldiğini, terörle mücadeledeki haklı duruşunu yok saydığını ve Doğu Akdeniz’deki meşru haklarını tanımadığını belirtti. Bakanlık, raporun Türkiye-AB ilişkilerinin geliştirilmesine katkı sağlamadığını, aksine zarar verdiğini de ifade etti.

Bakanlık, Türkiye’nin AB ile ilişkilerini güçlendirmeye hazır olduğunu ancak bunun karşılıklı saygı, eşitlik ve çıkar ortaklığı temelinde olması gerektiğini de vurguladı.

Exit mobile version