Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Yüksek Hakem Kurulu’na Yeni Atamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yüksek hakem kuruluna yapılan atamalar resmi gazetede yayınlandı. Buna göre Uğur Kızılca asil üye, Mevlüt Sade Su ve Alaaddin Coşkunsa yedek üye olarak seçildi. Söz konusu atamalar 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 54. maddesi gereğince yapıldı.

Yüksek Hakem Kurulu Nedir?

Yüksek Hakem Kurulu, grevin yasak olduğu iş yeri ve işletmelerdeki toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine toplu sözleşmenin imzalanmasında tek yetkili kurul. Kamu görevlileri sendikaları ve toplu sözleşme kanuna göre Hakem Kurulu da 11 kişiden oluşuyor. Bunlardan yedisini Cumhurbaşkanı seçiyor. Cumhurbaşkanı seçmediği 4 üye ise sendikalar tarafından belirleniyor.

Yüksek Hakem Kurulu’nun Geçmişteki Kararları

2012 yılından bu yana sendikalarla hükümet arasındaki görüşmelerden ikisi hakem kurulunda sonuçlandı. Kurul, ikisinde de hükümetin zam teklifini neredeyse hiçbir değişiklik yapmadan kabul etti.

2012 yılında hükümetin yüzde 3,5+6+4’lük teklifinin kabul edilmemesi üzerine gidilen kurul, yüzde 4+4 zam kararı verdi. 2013 içinse hükümetin yüzde 3+3 teklifi kurulda kabul gördü.

Hakem kuruluna gidilen ikinci dönem olan 2020-2021’de de hükümetin yüzde 4+4 ve 3+3 teklifleri aynen kabul edildi.

2024 ve 2025 için de durum değişmedi. Hükümetin zam teklifi aynen kabul edildi.

Yüksek Hakem Kurulu’nun İşlevi

Yüksek Hakem Kurulu’nun işlevi, sendikalarla hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde tarafların anlaşamadığı durumlarda son kararı vermek. Bu kararlar, toplu sözleşmenin bir parçası sayılıyor ve uygulanması zorunlu oluyor.

Yüksek Hakem Kurulu’nun kararlarına karşı ise ancak iptal davası açılabiliyor. Bu davalar da Danıştay’da görülüyor.

Exit mobile version