Gündem

Cevdet Yılmaz Kıdem tazminatına ilişkin herkesi yakından ilgilendiren açıklamalarda bulundu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, katıldığı canlı yayında ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz, Orta Vadeli Program’ın (OVP) toplumun hemen tüm kesimleriyle istişare edilerek hazırlandığını belirterek, OVP döneminde depremlerin yaralarını sarmayı, enflasyonu kademeli bir şekilde tek haneye düşürmeyi, bunları yaparken istihdam ve büyümeyi olabildiğince korumayı ve sürdürülebilir sosyal refah ile sosyal adaleti güçlendirip, oluşturulan refahı toplumun bütün kesimlerine yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

OVP’nin hedefleri

Yardımcısı Cevdet Yılmaz, OVP’nin dört ana amaca odaklandığını ifade etti. Bunlar; depremlerin yaralarını sarmak, enflasyonu tek haneye düşürmek, istihdam ve büyümeyi korumak ve sosyal refah ile sosyal adaleti güçlendirmek olarak sıralandı.

Yılmaz, depremlerin yaralarını sarmak için hem fiziki hem de sosyal altyapının güçlendirileceğini, afet riskinin azaltılacağını ve afetlere hazır bir Türkiye oluşturulacağını belirtti.

Enflasyonu tek haneye düşürmek için ise para ve maliye politikalarının uyumlu bir şekilde yürütüleceğini, yapısal reformların hızlandırılacağını ve fiyat istikrarının sağlanacağını kaydetti.

İstihdam ve büyümeyi korumak için de üretim kapasitesinin artırılacağını, yatırım ortamının iyileştirileceğini, ihracatın çeşitlendirileceğini ve dijitalleşmenin destekleneceğini vurguladı.

Sosyal refah ile sosyal adaleti güçlendirmek için de gelir dağılımının iyileştirileceğini, yoksullukla mücadele edileceğini, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğinin sağlanacağını ve eğitim kalitesinin artırılacağını ifade etti.

Yardımcısı Cevdet Yılmaz, OVP’yi bir takvim içinde, iyi bir sıralamayla gerçekleştireceklerini, OVP’nin içeri ve dışarıda bir güven unsuru oluşturduğunu sözlerine ekledi.

Kıdem tazminatında istişare vurgusu

Yardımcısı Cevdet Yılmaz, canlı yayında gelen sorular üzerine kıdem tazminatına ilişkin güncellemelerden de bahsetti. Yılmaz, kıdem tazminatında hükümetlerinin yaklaşımının, işçi kesiminin temsilcileriyle, istişare içinde bu işi sonuçlandırmak olduğunu belirtti.

Yılmaz, “Burada hükümetlerimizin yaklaşımı şu. İşçi kesiminin temsilcileriyle, istişare içinde bu işi sonuçlandırmak. Yani tek yanlı bir çözüm dayatmak değil. Çözülmesi gereken bir mesele mi? Evet öyle. Ama bunu istişarelerle, işçi ve işveren dengesi içinde ve özellikle işçi kesiminin temsilcileri, sendikalarla istişare içinde bu konuya yaklaşmak” dedi.

Yılmaz, kıdem tazminatında maalesef çok ciddi problemler de olduğunu, ödenmeme meseleleri ve oluşturduğu belirsizliklerin bulunduğunu söyledi. Yılmaz, bir dönem bir fon oluşturup bununla bu problemi çözme gibi bir yaklaşımın da gündeme geldiğini hatırlattı.

Yılmaz, “Dolayısıyla bunlar önümüzdeki dönemde yine Türkiye’nin gündemde olan konuları olacak” diye konuştu.