Gündem

Faili meçhul cinayetler davasında beraat gerekçesi: Silahlar bulunamadı

1990’lı yıllarda işlenen 10 faili meçhul cinayete ilişkin dava, eski özel harekat polisi Ayhan Çarkın’ın itirafları sonrasında açılmıştı. Davada yargılanan eski bakan ve eski Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, eski MİT görevlisi Korkut Eken, Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin ve 14 sanık, geçen Mayıs ayında beraat etmişti. Mahkeme, 4 ay sonra gerekçeli kararını açıkladı. Kararda, silahların bulunamamış olması ve Ayhan Çarkın’ın ifadelerinin çelişkili olması gerekçe gösterildi.

Silahlar kayıt dışı

Mahkeme, Ayhan Çarkın’ın infazlar sırasında orada bulunmadığı ve olay yerlerini doğru olarak gösteremediği gibi hususları gerekçe göstererek, eski özel harekatçının ifadelerine itibar edilmediğine hükmetti. Mahkeme ayrıca, ateşli silahla öldürülen maktullerin nasıl ve ne şekilde kimler tarafından öldürüldüğüne ilişkin görgüye dayalı tanık beyanları bulunmamasını, maktullerin öldürüldüğü silahların ele geçirilememesi ve aidiyetleri hususunda bir tespitin yapılamamış olmasını, bu silahlara ilişkin envanterde herhangi bir kayıt bulunmamasını da beraat kararına gerekçe gösterdi.

Mağdur taraf itiraz ediyor

Mağdur tarafın avukatları ise bu gerekçeye itiraz ediyor. Avukatlara göre, olayda kullanılan silahların sanıklara ait ve tahsisli olmadığı dosya kapsamında zaten belirlenmişti. Avukatlardan Eren Keskin, “Çok açık başından beri bu dosyada Ayhan Çarkın’ın söylediği aynı zamanda kurumlardan gelen yazışmalar ve katılan vekilleri olarak bizim de iddiamız zaten dosya kapsamında bu zaten bir kısım silahların Uzi’nin arka silahların işığı tutuldu ve bu kayıt dışı silahlarla bu cinayetlerin işlendiği ortaya çıktı. Dolayısıyla mahkemenin burada sanıklara tahsisli silahlarla bu cinayetler işlenmemişti dolayısıyla bu sanıklar işlememiştir şeklinde belirlemesi son derece hukuki olmayan bir durum” dedi.

Davaya konu olan cinayetler

Davaya konu olan cinayetler şöyle:

  • 1993 yılında Ankara’da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen gazeteci Uğur Mumcu
  • 1994 yılında Ankara’da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen eski milletvekili Ahmet Taner Kışlalı
  • 1993 yılında Ankara’da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen eski milletvekili Muammer Aksoy
  • 1993 yılında Ankara’da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen eski milletvekili Turan Dursun
  • 1994 yılında Ankara’da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen yazar Behçet Cantürk
  • 1994 yılında Ankara’da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen yazar Necip Hablemitoğlu
  • 1994 yılında Ankara’da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen yazar Metin Göktepe
  • 1995 yılında Ankara’da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen yazar Onat Kutlar
  • 1995 yılında Ankara’da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen yazar Yaşar Kemal
  • 1996 yılında Ankara’da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen yazar Aziz Nesin