Ekonomi

Freeport LNG, ABD’nin ikinci büyük sıvılaştırma tesisi, kesintilerden sonra tam güce döndü

ABD’nin en büyük ikinci sıvılaştırma tesisi olan Freeport LNG’nin, geçen hafta yaşanan kesintilerin ardından Cuma günü neredeyse tam güce döndüğü bildirildi. Freeport LNG, ABD’nin tüm LNG ithalatının %20’sini oluşturuyor ve Çin gibi büyük LNG alıcıları için önemli bir kaynak.

Freeport LNG, geçtiğimiz hafta normalden daha az besleme gazı aldı ve üç LNG treninden ikisini durdurmak zorunda kaldı. Bu durum, kargoların iptal edilmesine ve gaz piyasalarında belirsizliğe neden oldu. Freeport LNG, kesintinin nedenini açıklamadı ancak Perşembe günü trenlerin yeniden başlatılacağı yönünde söylentiler vardı.

Gaz piyasaları, Freeport’un yavaşlamasından önce zaten sallantılı bir zemindeydi; Çin’in gaz tüketimi artıyor ve kış için LNG spot piyasasına olan ilginin yeniden arttığı görülüyor. Çin yakın zamanda ABD ile de dahil olmak üzere birçok uzun vadeli LNG tedarik anlaşması imzaladı. Özellikle Sinopec’in önümüzdeki aydan itibaren bu yıl 13 LNG kargosu aradığı söylendi.

Bu arada, Avrupa’daki gaz piyasası aşırı sıcaklık, gaz tesisi bakımı ve Avustralya’nın Chevron’un Gorgon ve Wheatstone tesislerine yaptığı LNG saldırıları nedeniyle dalgalı olmaya devam ediyor; ancak Avrupa, gaz depolama tesislerini %90’a kadar doldurma hedefine ulaşmayı ve hatta bu hedefi aşmayı başardı. Kapasitesi son teslim tarihinden önce.

Ancak IEA’nın Temmuz ayında yayınladığı yıllık gaz raporunda, soğuk bir kışın Ukrayna’nın Gazprom ile olan tedarik sözleşmesinin sona ereceği 1 Ekim’de Avrupa’ya giden Rus boru hattı gazının tamamen durmasıyla karşılaşabileceği öngörüsünde bulunuldu.

Freeport’un kesintisi gaz piyasalarındaki riski artırırken, analistler fiyat hareketlerini ve piyasa dengesini tahmin etmekte zorlandı. Şu ana kadar Chevron’un Gorgon ve Wheatstone projeleri grevlere rağmen LNG ihraç etmeye devam etti.