Emlak

Almanya’da Emlak Sektörü Çöküyor: İşte Nedenleri

Almanya’da emlak sektöründe ciddi sıkıntılar var. Geçtiğimiz sene emlak satışları bir önceki yıla göre %17 azalmıştı. Bu sene daha yüksek oranda bir düşüş bekleniyor. %30 azalmayla 1995 yılından bu yana ulaşılan en düşük ciroların elde edileceği tahmin ediliyor.

İnşaat Maliyetleri ve Kredi Faizleri Artıyor

Emlak sektöründeki düşüşün iki temel sebebi var. Birincisi inşaat maliyetlerinin enflasyon nedeniyle çok yükselmesi. İkincisi de kredi faizlerinin artması.

Hamburg’da bulunan KEOS Enstitüsü bu senenin 6 ayında sadece 591.000 satışının gerçekleştiğini açıkladı. Ağustos ayında emlak firmaları mevcut projelerin yaklaşık %20’sini satış olmadığı gerekçesiyle iptal etti.

Koalisyon hükümeti bir yılda 400.000 yeni konut inşa etmeyi hedefliyordu. Uzmanlar bu hedefe ancak 2 senede ulaşılabileceği görüşünde.

3 yıl önce %1,2’lik oranlarla kredi alabiliyordunuz. Şimdi %5’e %6’lara kredi verenler var. Bu durumda ev almanın maliyeti artıyor.

Emlak fiyatlarında da düşüş beklentisi oluyor. Normalde emlakçılardan randevu alamazdınız. Şimdi onlar aramaya başladılar. Ancak faizler o kadar yükseldi ki, ortalama bir maaşla tek kişi çalışıp ev almak neredeyse imkansız.

Sosyal Yardım Zamları Tartışma Yaratıyor

Sosyal yardıma yüzde 12 zam yapılması tartışmalara neden oldu. Asgari ücret daha az zam almıştı. Sağ partiler zam oranını çok buldular. Beğenmediler. Sol partiler de az bulduğu için beğenmedi. Kimse beğenmedi.

Ve ocaktan itibaren sosyal yardım alanlar ayda 61 avro daha fazla alacaklar. Vergi ödeyen vatandaşlara olan yük 4 milyar 300 milyon avro artacak.

Bazı eyalet hükümetleri ilk evine alanlar için emlak vergisini kaldırmayı planlıyor. Bu durumda da ev fiyatları yine artabilir. Olan yine vatandaşa olur.

Devletin hiç evi olmayana uygun faizle kredi vermesi şart.

Skinfilasyon Nedir ve Nasıl Etkiliyor?

Skinfilasyon, gıda üreticilerinin ürün kalitesini düşürdükleri bir hile yöntemidir. Örneğin ayçiçek yağı yerine palmiye yağı, krema yerine hindistan cevizi yağı kullanılır.

Bir dondurulmuş gıda firması ıspanaktaki ıspanak oranını %87’den %67’ye düşürmüş. Birçok üründe fiyat aynı görünüyor ancak gramaj azalmış.

Ekonomide enflasyona karşı bir hile. Sanki zam yapılmamış gibi gramajı düşürerek, kaliteyi düşürerek skinfilasyon yapıyorlar.

Rahmetli Levent Kırca yaşasaydı bundan çok güzel bir skeç yapardık.

Balkonlara Enerji Panelleri Kurulumu Kolaylaştırılıyor

Federal hükümet balkonlara enerji panelleri kurulumunu kolaylaştıracak. Bakanlar Kurulu kira kanununda değişiklik kararı aldı.

Buna göre kiracılar balkonlara güneş enerjisi sistemi kurabilecekler. Hala ev sahipleri söz sahibi olacak. Ancak bunu eskisi gibi kolay engelleyemeyecekler. Reddedemeyecekler.

Fişli güneş enerjisi sistemleri senede 300 kw kadar elektrik üretebiliyor. Bu da senede 140 avro civarı tasarruf demek. Üstelik doğayı korumuş oluyorsunuz.

Bedava bir kaynak var üstümüzde. Allah vermiş değerlendirmiyoruz. Almanya Türkiye’nin %60’ı kadar güneş alıyor ancak güneş enerjisinden elektrik üretimi Türkiye’nin yaklaşık 6 katı.

Böyle bir düzenlemeyi Türkiye’nin de hayata geçirmesini dileriz.

Çocuk Güvenliği Yasa Tasarısı Yine Ertelendi

Çocuk güvenliği yasa tasarısı yine ertelendi. Eylül ayında yeniden görüşülecek. Bakanlar Kurulu bir türlü bunun üzerinde anlaşamadı.

Aile Bakanı 8 milyar avro istiyordu. Başta 2,5 milyar avroya kadar düştü. SPD ise şirketlere 8 milyar avro vermek istiyor.

Sosyal dernekler 2,5 milyarlık ek bütçenin yeterli olmadığı görüşünde.

Aile Bakanı Paus, çocuklar ve gençler arasında psikolojik sorunların arttığını söyledi. Salgın ve savaş gibi olağanüstü krizler özellikle çocukları kötü etkiler.

Okullarda psikolojik destek programları var ancak yetersiz. Bunların sayısının artması lazım.

Terapi birçok sorunun çözümünün başlangıcıdır. İhtiyacınız varsa psikoloğa gitmekten, yardım almaktan asla çekinmeyin.