Almanya’da son günlerde sosyal medyada dolaşan bazı haberlerin gerçek olmadığını biliyor muydunuz? Emeklilere 5.000 avro ikramiye verileceği, Türk ehliyetlerinin 1 Ocak’tan itibaren sınavsız değişeceği gibi iddialar maalesef doğru değil. Peki Almanya’da gerçekten neler oluyor? İşte size Almanya’dan son haberler.
Emeklilere 5.000 Avro İkramiye Yok
Sosyal medyada emeklilere 5.000 avro ikramiye verileceği yönünde bir haber yayıldı. Bu haber maalesef doğru değil. Bir vakıf zorluk fonu üzerinden devletin de desteğiyle düşük gelirli emeklilere 5.000 avro kadar destek veriyor. Ancak bu destekten yararlanmak için üç şarttan birini taşımanız gerekiyor. Bunlar şunlar:
- Yeni eyaletlerde yani Doğu Almanya’da ve DDR zamanında 10 yıl çalışmış olmak
- Almanya’ya yerleşen bir Yahudi toplumuna mensup olmak
- Etnik olarak Alman olmak ve bir ülkede azınlık olarak yaşarken Almanya’ya sonradan gelip yerleşmek
Bu şartları taşıyan Türk vatandaşı olduğunu zannetmiyoruz. Çünkü DDR bizden işçi almamıştı, onlar komünist ülkelerden işçi aldılar ve sonra da geri gönderdiler. Ayrıca etnik olarak Alman olan Türk de yoktur. Dolayısıyla bu destekten faydalanmak mümkün değil.
Türk Ehliyetleri Sınavsız Değişmeyecek
Bir diğer iddia da Türk ehliyetlerinin 1 Ocak’tan itibaren Almanya’da sınavsız değişeceği yönünde. Bu da maalesef gerçek değil. Avrupa Birliği Şubat ayında üye ülkeler dışındaki ülkelerin vatandaşlarının da daha kolay ehliyet alabilmesine dair bir tavsiye kararı aldı. Örneğin İngilizce biliyorsunuz diyelim Hollanda’da yaşıyorsunuz ve Hollandaca bilmiyorsunuz, gidip İrlanda’dan ehliyet alabileceksiniz. Bu da henüz değil, sadece bir tavsiye kararı. Türkiye ile alakalı bir durum yok bu tavsiye kararı. Avrupa Parlamentosu’nda henüz onaylanmadı, onaylansın tek tek yürürlüğe sokmaları lazım. Almanya’da zaten Türkçe ehliyet alınabiliyor, haliyle bizimle ilgili bir değişiklik olacağını zannetmiyoruz. Ehliyetlerin şekli değişti, neredeyse aynı oldu ama Türkiye ile Almanya arasında ehliyet eğitimi ve sınavı konusunda devasa farklar var. Bu yüzden Almanya’nın Türkiye’den alınan ehliyetleri sınavsız kabul etme ihtimali bence çok ama çok düşük.
Siren Tatbikatı Başarılı Oldu
Almanya’da bugün sirenler çaldı. Her sene Eylül ayının ikinci Perşembe günü yapılan tatbikat bu kez başarılı oldu. Tüm telefonlar iki kere çaldı. Frankfurt’taydım, siren sesi duymadım ama herkes tam 11’de telefonuna baktı, film seti gibiydi. İçişleri Bakanı “Uyarı sistemlerimiz stres testini geçti. Almanya’da neredeyse herkese ulaştık” dedi. Yangın, fırtına, patlama, saldırı gibi olağanüstü bir şey olursa bu sistem halkı uyaracak. Hükümet ayrıca 9 milyon avro harcayarak siren sistemlerini de güçlendirecek. Soğuk Savaş’ın ardından gereksiz olduğu için bunlar ihmal edilmişti, ancak Rusya’nın Ukrayna’yı işgali üzerine yeniden gündeme alındı.
Aşırı Sağın Yükselişi Tehlike Yaratıyor
Almanya’da aşırı sağcı parti AfD bir eyalette daha birinci sıraya yükseldi. Son anketlere göre Pazar günü seçim olsa AfD Brandenburg eyaletinde %32 oy alacak. Bu eyaletteki AfD teşkilatı anayasayı koruma teşkilatı tarafından izleniyor. Üyelerinin %60’ı yine istihbarat tarafından kesinlikle aşırı sağcı olarak tarif ediliyor. İstihbarat sürekli bu partiye karşı açıklamalar yapıyor, uyarıyor. Ama siyaset kurumu maalesef çok ciddiye almıyor. İstihbarat başkanı “Bunlar iktidara gelirse ülkeyi terk ederim” bile demişti. Daha ne yapsın? Sürüngen muhalefette olan SPD bir önerge verdi, iktidarda bulunan sol koalisyon red oyu kullandı, ancak AfD’nin desteğiyle bu önerge kabul edildi. Brandenburg Başbakanı sol partili Ramelow oylamadan önce SPD’yi “Şeytanla anlaşmaya” karşı uyarmıştı.
Goethe’nin bir eseri var, Doktor Faust. Ruhunu şeytana satmıştı, anlaşmayı kanıyla imzalamıştı. Nazım’ın da çok güzel bir şiiri var:
Prag’da ay doğuyor limon sarısı Doktor Faust’un evi önünde duruyorum Çalıyorum açılmaz kapısı gece yarısı Nedense aklıma geldi
İlaç Krizi Sürüyor
Almanya’da ilaç krizi sürüyor. Her gün 1.5 milyon kişi ilaç bulamıyor. Özellikle antibiyotiklerde sıkıntı var. İlaçların patent süresi dolduktan sonra üretilmesine izin verilmiyor. Bu da ilaç firmalarının rekabetini azaltarak fiyatları yükseltiyor. Ayrıca ilaçların çoğu Çin ve Hindistan gibi ülkelerden ithal ediliyor. Bu da kalite ve güvenlik sorunları yaratıyor. Almanya’da ilaç sektörünün reforma ihtiyacı var. Halkın sağlığı tehlikede.