Dünya

Emeklilik reformu protestoları Arjantin’de devam ediyor

Arjantin’de hükümetin emeklilik reformu planına karşı binlerce kişi sokaklara döküldü. Protestocular, emeklilik yaşını yükselten ve emekli maaşlarında zammı yüzde 50’nin üzerinde düşüren yasa tasarısının geri çekilmesini istiyor.

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te, Arjantin Ulusal Kongresi önünde toplanan göstericiler, polisle çatıştı. Polis, göstericilere biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Bazı göstericiler de polise taş ve şişe fırlattı. Çıkan olaylarda çok sayıda kişi yaralandı ve gözaltına alındı.

Emeklilik reformu tasarısı, hükümetin kamu harcamalarını azaltmak ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan anlaşma çerçevesinde bütçe açığını kapatmak için hazırladığı bir paketin parçası. Tasarıya göre, emeklilik yaşının kadınlarda 60’tan 62’ye, erkeklerde ise 65’ten 67’ye çıkarılması ve emekli maaşlarının enflasyon oranına göre belirlenmesi öngörülüyor.

Tasarının Kongre’de kabul edilmesi halinde, yaklaşık 7 milyon emeklinin maaşlarında yüzde 50’nin üzerinde bir kayba neden olacağı tahmin ediliyor. Emekliler, bu durumun kendilerini yoksulluğa sürükleyeceğini ve yaşam standartlarının düşeceğini belirtiyor.

Emeklilik reformuna karşı çıkan sendikalar, muhalefet partileri ve sivil toplum örgütleri, tasarının geri çekilmesi için genel grev çağrısı yaptı. Ülkede ulaşım, eğitim, sağlık ve kamu hizmetlerinde aksamalar yaşandı.

Hükümet ise tasarının ekonomik krizden çıkış için gerekli olduğunu savunuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, emeklilik reformunun ülkenin sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini sağlayacağını ve gelecek nesiller için daha adil bir emeklilik sistemi oluşturacağını söyledi.

Şimşek, ayrıca en düşük emekli maaşı alanların durumunun iyileştirilmesine yönelik bir çalışma yaptıklarını da açıkladı. Şimşek, “En düşük emekli maaşı için Cumhurbaşkanımız bize talimat verdi. Konu hakkında çalışıyoruz.” dedi.