Gündem

ABD, Türkiye’deki Beş Şirket ve Bir Türk Vatandaşına Yaptırım Kararı Aldı

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Türkiye’deki beş şirket ve bir Türk vatandaşına Rusya’ya yaptırımları delmekle suçlayarak yaptırım kararı aldığını duyurdu. Bu kararın bugün açıklanacağı belirtildi.

Yaptırım Kararının Gerekçesi

ABD Hazine Bakanlığı’ndan kıdemli bir yetkili, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, bu şirket ve Türk vatandaşının Rusya’nın savunma bakanlığına bağlı gemilere yönelik yaptırımları delmekte yardımcı olduğunu söyledi. Yetkili, bu şirket ve kişinin Rusya’nın Suriye’deki savaşı desteklemesine katkıda bulunduğunu da ifade etti.

ABD Hazine Bakanlığı’nın web sitesinde yayınlanan basın açıklamasında, yaptırım kararının CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) adlı yasaya dayandığı belirtildi. Bu yasa, ABD’nin düşman olarak gördüğü ülkelere karşı ekonomik ve diplomatik baskı uygulamayı amaçlıyor.

Yaptırım Kararının Etkileri

Yaptırım kararının alıcıları arasında Margiana İnşaat Dış Ticaret, Demirci Bilişim Ticaret Sanayi, Denkar Ship Construction, ID Ship Agency ve sahibi İlker Doğruyol ile CTL Limited isimli şirketler yer alıyor.

Bu şirket ve kişilerin ABD’deki mal varlıkları dondurulacak ve ABD’li kişi veya kurumlarla iş yapmaları yasaklanacak. Ayrıca bu şirket ve kişilerin uluslararası finansal sisteme erişimleri de engellenecek.

ABD-Türkiye İlişkilerine Etkisi

Reuters haber ajansı, bu hamlenin ABD-Türkiye ilişkileri için çok kritik bir zamanda denk geldiğini belirtti. Ajans, ABD’nin İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanması için meclisin açılmasının beklendiğine dikkat çekti.

ABD ile Türkiye arasında son dönemde gerginlik yaratan başka konular da var. Bunlar arasında Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması, ABD’nin Suriye’deki Kürt gruplara desteği, ABD’nin 1915 olaylarını soykırım olarak tanıması ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki enerji arayışları sayılabilir.

Reuters’a konuşan ABD’li yetkili, son 18 aydır Türkiye hükümetine ve özel sektöre endişelerini paylaştıklarını ve onların Rusya savaşıyla bağlantılı yaptırım uyguladıkları kurum ve kuruluşlarla iş yapmanın önemli risklerini söylediklerini aktardı.

Yetkili, Türkiye ile ilişkileri geliştirmek istediklerini, ancak bunun karşılıklı saygı ve iş birliği gerektirdiğini de vurguladı.