Ekonomi

TZOB’dan gübre ve mazot desteğinin artırılması talebi!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2023-2024 Ekim dönemi öncesi üreticilerin desteklenmesini talep etti. Bayraktar, artan gübre ve mazot fiyatlarının üretimi olumsuz etkilediğini belirterek, gübre ve mazot desteğinin artırılması gerektiğini söyledi.

Gübre ve Mazot Fiyatlarındaki Artış

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, gübre ve mazot fiyatlarının aylık ve yıllık bazda ciddi oranlarda arttığını ifade etti. Aylık bazda gübrede %30’u aşan artışlar görüldüğünü belirten Bayraktar, mazotta ise son yapılan zamlarla birlikte aylık bazda %52’yi, yıllık olarak baz etkisiyle birlikte %62’yi bulan oranlarda artış gösterdiğini kaydetti.

Bayraktar, bu fiyat artışlarının üreticilerin girdi maliyetlerini yükselttiğini ve kar marjlarını düşürdüğünü vurguladı. Bu durumun üretimi azaltacağını ve üreticilerin zora gireceğini ifade eden Bayraktar, bunun sonuçlarının da tüketiciye yansıyacağını dile getirdi.

“Üretim ve lojistik maliyetlerinin bu şekilde artmaya devam etmesi halinde tüketicilerimizin pazarda, markette, manavda ucuz gıdaya ulaşması mümkün değildir.” diyen Bayraktar, gıda fiyatlarındaki yükselişin önlenmesi için üreticilerin desteklenmesinin şart olduğunu belirtti.

Ekim Dönemi Öncesi Destek Çağrısı

Bayraktar, buğday, arpa ve kırmızı mercimek için Ekim döneminin yaklaştığını hatırlatarak, bu ürünlerin ekilişlerinin kısa bir süre sonra başlayacağını bildirdi. Bu ürünlerin Türkiye’nin temel gıda maddeleri olduğunu vurgulayan Bayraktar, üreticilerin bu ürünleri ekmeye teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Bayraktar, Ekim ayında verilecek mazot ve gübre desteklerinin bir an önce artırarak verilmesini isteyerek, “Sezona başlayan üreticilerimizin önü açılmalıdır.” dedi.

Bayraktar, sürdürülebilir üretimin önemine de değinerek, “En ucuz üretim sürdürülebilir üretimdir. Sürdürülebilir üretim için de üreticilerimizin yeterli girdi temin etmesi ve alım garantisi karşılığını alması gereklidir.” diye konuştu.