Antioksidanlar Kanser Hücrelerinin Büyümesine Yardımcı Olabilir

Birçok kişi sağlıklarını iyileştirmek için C ve E Vitamini gibi vitaminleri alsa da 31 Ağustos’ta yayınlanan yeni bir araştırmaya göre bunu yapmanın bazı tehlikeleri olabilir.

Journal of Clinical Investigation’da yayınlanan hakemli çalışma, vitaminlerin kanser hücreleri içinde yeni kan damarlarının büyümesini teşvik edebildiğini buldu. Bu yeni damarlar kanserin vücutta büyümesine ve yayılmasına yardımcı olabilir.

Kanser Tümörleri Nasıl Beslenir?

Kanser tümörleri, yeni kan damarlarının oluşması için oksijen kaynağına ve besin açısından zengin kana ihtiyaç duyar. Süreç ‘anjiyogenez’ olarak bilinir.

Antioksidanlar genellikle diğer hücrelerdeki kullanılmayan oksijeni kullanarak çalışır ve bu da oksidatif stres miktarını azaltır. Oksidatif stres DNA’ya zarar verebilir ve kanser riskinin artmasına neden olabilir.

Yazar Martin Bergö, New Atlas’a şunları söyledi: “Antioksidanların, kanser tümörlerinin yeni kan damarları oluşturmasına neden olan bir mekanizmayı etkinleştirdiğini bulduk; bu şaşırtıcıydı, çünkü daha önce antioksidanların koruyucu bir etkiye sahip olduğu düşünülüyordu.”

E ve C Vitaminleri Akciğer Kanserinin Yayılmasına Neden Olabilir

E ve C vitaminleri, akciğer kanserinin yayılmasına neden olabilecek BACH1 proteinini stabilize edebilir. Bu, bir kişinin diyetine aşırı düzeyde antioksidanlar eklendiğinde veya tümörlerde antioksidan üretimini aktive eden mutasyonlar meydana geldiğinde meydana gelebilir.

Araştırmacılar, hastalardan alınan organoidler üzerinde akciğer kanserini incelerken antioksidanların rolünü keşfettiler. Aynı gözlemler göğüs dokusunda, böbrek tümörlerinde ve fareler üzerinde yapılan deneylerde de gerçekleşti.

Yazar Ting Wang, “Birçok klinik çalışma, anjiyogenez inhibitörlerinin etkinliğini değerlendirdi, ancak sonuçlar beklendiği kadar başarılı olmadı” dedi.

Wang, “Çalışmamız tümörlerde anjiyogenezi önlemenin daha etkili yollarına kapı açıyor” dedi. “Örneğin, tümörleri yüksek düzeyde BACH1 sergileyen hastalar, düşük BACH1 düzeyine sahip hastalara göre anti-anjiyogenez tedavisinden daha fazla fayda görebilir.”

İnsanlar Takviye Almalı mı?

Bergö, “Normal gıdalardaki antioksidanlardan korkmaya gerek yok, ancak çoğu insanın ek miktarlarda antioksidanlara ihtiyacı yok” dedi. “Aslında kanser hastaları ve kanser riski yüksek olan kişiler için zararlı olabilir.”

Wang, “Bir sonraki adım, oksijen ve serbest radikal seviyelerinin BACH1 proteinini nasıl düzenleyebileceğini ayrıntılı olarak incelemektir ve sonuçlarımızın klinik uygunluğunu belirlemeye devam edeceğiz” diye devam etti Wang. “Benzer çalışmaları meme, böbrek ve cilt kanseri gibi diğer kanser türlerinde de yapacağız.”

Exit mobile version