Dünya

Almanya’da bütçe görüşmeleri: Başbakan iyimser, muhalefet lideri karamsar

Almanya’da federal meclisteki bütçe görüşmeleri ikinci gününde de devam etti. Son dönemde Almanya’nın artık Avrupa’nın hasta adamı olduğu yönündeki açıklamalar dikkat çekerken, Almanya Başbakanı önemli açıklamalar yaptı. Başbakan, Almanya’da güzel günlerin geride kalmadığını, güzel günlerin önümüzde olduğunu ifade etti. Ana muhalefetteki SEDDİO Genel Başkanı ise hükümetin Almanya’yı çıkmaza sürüklediğini söyledi. Muhalefet liderinin ilginçte bir vaadi vardı: Onu da sizinle paylaşmak istiyoruz.

Başbakan: Güzel günler önümüzde

Görüşmelerin ikinci gününde konuşan Başbakan, son dönemlerde yaşanan sıkıntıların atlatıldığını ve Almanya’yı güzel günlerin beklediğini söyledi. Başbakan, eyalet hükümetleri ve yerel yönetimlerle işbirliği çağrısında bulundu. “Size bir anlaşma önermek istiyorum: Almanya Paktı Anlaşması. Tartışmalar, kavga, dövüş yerine işbirliği. Bu pakt, Almanya’da halkın en acil ihtiyacı olan gelişmeleri içerecek. Güzel günler geride kalmadığı, güzel günler önümüzde” dedi.

Başbakan, demir yollarına önümüzdeki 4 yıl içinde 24 milyar Euro yatırım yapacaklarını da ilan etti. Özellikle büyük kentlerde yaşanan konut sıkıntısının giderilmesi için de her yıl 400 bin yeni konut yapılmasında kararlı olduklarını açıkladı. Başbakan, Almanya’da ekonomik alanda yeniden canlılık yaşanması için yurt dışından kalifiye eleman getirilmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Muhalefet lideri: Hükümet Almanya’yı çıkması sürüklüyor

Muhalefetteki SEDDİO Genel Başkanı Frederick Merse ise hükümeti Almanya’yı çıkması sürüklemekle suçladı. Merse, hükümetin bütçe politikasının sorumsuzca olduğunu, borçlanmanın arttığını, vergilerin yüksek olduğunu ve yatırımların yetersiz olduğunu savundu. Merse, “Hükümet Almanya’yı çıkması sürüklüyor. Biz SEDDİO olarak bunu değiştireceğiz” dedi.

Muhalefet liderinin ilginç bir vaadi de vardı: Seçimlerde kazanmaları durumunda milyonlarca kişinin yararlandığı vatandaşlık parasını iptal edeceklerini duyurdu. Vatandaşlık parası, Almanya’da düşük gelirli vatandaşlara devlet tarafından verilen bir sosyal yardım programıdır. Merse, bu programın insanları çalışmaktan alıkoyduğunu ve ekonomiyi olumsuz etkilediğini iddia etti. Merse, “Vatandaşlık parasını kaldıracağız ve yerine iş garantisi vereceğiz. Herkese çalışma imkanı sunacağız” dedi.

Almanya’da federal meclisteki bütçe görüşmeleri üçüncü gününde de devam edecek. Görüşmelerin sonunda bütçe tasarısı oylanacak. Almanya’da 2023 yılında genel seçimler yapılacak ve yeni bir hükümet kurulacak.