6,8 Büyüklüğünde Deprem: En Az 630 Ölü, 320 Yaralı

Fas’ta Cuma akşamı meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde en az 630 kişi hayatını kaybetti, 320’den fazla kişi yaralandı. Depremin merkez üssü Atlas Dağları’nda olan Marakeş şehri, büyük hasar gördü. Bölge sakinleri, güvenlik için evlerinden kaçarak sokaklara çıktı.

Deprem Sonrası Korkunç Manzaralar

Fas devlet televizyonu, İçişleri Bakanlığı’na dayandırarak Cumartesi sabahı ölü sayısının bir gecede ikiye katlandığını bildirdi. Yaralananlardan 51’inin durumu kritik.

Depremin merkez üssüne en yakın büyük şehir olan Marakeş sakinleri, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan eski şehirde bazı binaların çöktüğünü söyledi. Yerel televizyon, yıkılmış bir cami minaresinin ve parçalanmış arabaların üzerinde moloz yığınlarının yer aldığı görüntüleri yayınladı.

Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırması’na (USGS) göre deprem Cuma akşamı yerel saatle 23:00’ten (GMT 22:00) kısa bir süre sonra gerçekleşti.

Arama ekipleri, mahsur kalanları bulmak için çöken binaları çılgınca araştırdı. İçişleri bakanlığı, “Kraliyet Silahlı Kuvvetleri, yerel makamlar, güvenlik hizmetleri ve sivil koruma… müdahale etmek, gerekli yardımı sağlamak ve hasarı değerlendirmek için tüm araç ve yetenekleri seferber etmeye ve kullanmaya devam ediyor” dedi.

Marakeşli gazeteci Noureddine Bazine, durumu “korkunç bir gece” olarak nitelendirdi. Al Jazeera’ye şunları söyledi: “Depremin olduğu an tam bir kaostu. Hala ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz çünkü çok ani oldu.” “Marakeş’te en fazla hasar eski şehirde görüldü çünkü binalar kırılganlıkları nedeniyle yıkılma eğiliminde.”

Artçı Sarsıntılara Dikkat

Ürdün’deki sismoloji profesörü Eid al-Tarazi, Al Jazeera’ye “yüzlerce artçı sarsıntının meydana gelebileceğini” söyledi. “İnsanların yıkılmaya yatkın olması nedeniyle sağlam olmayan binalardan uzak durması gerekecek. Artçı sarsıntıların 3-4 hafta daha devam etmesini bekliyoruz” dedi.

Yerel basında, depremin merkez üssü çevresindeki dağlık bölgeye giden yolların araçlarla dolduğu ve çöken kayalarla kapatıldığı, bunun da kurtarma çalışmalarını yavaşlattığı bildirildi.

Bölgedeki bir kasabanın başkanı olan Abderrahim Ait Daoud, Fas haber sitesi 2M’ye civardaki birçok evin kısmen veya tamamen çöktüğünü, bazı yerlerde elektrik ve yolların kesildiğini söyledi. Kendisi ayrıca yetkililerin, ambulansların geçişine ve etkilenen nüfusa yardım sağlanmasına olanak sağlamak amacıyla El Haouz vilayetindeki yolları temizlemeye çalıştığını söyledi. Dağ köyleri arasındaki büyük mesafelerin, hasarın tam boyutunu öğrenmenin zaman alacağı anlamına geldiğini de sözlerine ekledi.

Marakeş’in Tarihi Mirası Zarar Gördü

Faslılar, binaların moloz ve toza dönüştüğünü ve Marakeş’teki eski şehri çevreleyen ünlü kırmızı duvarların bazı kısımlarının hasar gördüğünü gösteren videolar yayınladı.

Turistler ve diğerleri, insanların çığlık attığını ve şehirdeki restoranları boşalttığını gösteren videolar yayınladı. Marakeş ve Kazablanka’da şok yaşayan vatandaşlar binalardan sokaklara kaçtı.

Marakeş sakinlerinden Brahim Himmi, şehrin tarihi eski kentinden ayrılan ambulansları gördüğünü söyledi. Ayrıca toprak sallandığında bina cephelerinin hasar gördüğünü söyledi.

Bölgede Nadir Görülen Bir Deprem

Bölgedeki depremler “nadir ama beklenmedik değil” olsa da, yakın bölgede 120 yılı aşkın bir süredir bu büyüklükte bir deprem görülmedi.

USGS web sitesinde, “1900’den bu yana, bu depremin 500 kilometre yakınında M6 [büyüklük 6] veya daha büyük deprem olmadı ve yalnızca dokuz M5 [büyüklük 5] ve daha büyük deprem olmadı” dedi.

Ajans, daha önceki depremlerin çoğunun daha doğuda da meydana geldiğini ekledi.

Exit mobile version