Günde 8.000 Adım, Günde 10.000 Adımdan Daha mı Faydalı?

Hareketli bir yaşam ve düzenli egzersiz, sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazıdır. Yıllardır en ideal hareket düzeyinin günde 10.000 adım olduğu söylenir. Ancak yakın zamanda yapılan bir bilimsel çalışma, optimal günlük hareket düzeyi ile ilgili ilginç sonuçlara ulaştı.

10.000 Adımın Ötesinde Önemli Bir Fayda Yok

Haftanın 2-3 günü 8.000 adım civarında yürüyenlerin, yürümeyenlere göre ölüm oranlarının yaklaşık yüzde 15 daha düşük olduğu tespit edildi. Bu çok önemli bir tespit, ancak işin ilginç tarafı, bunun üzerinde yürüyen kişilerde mortalite bakımından ilave bir fayda görülememiş. Yani günde 10.000 adım atmak, ölüm riskini daha da azaltmamış.

8.000 Adım, Sağlık İçin Yeterli

Bu ve buna benzer çalışmalar, haftanın 2-3 günü 8.000 adım atmanın sağlık bakımından optimal olduğu konusunda hemfikir olmuşlar. Bu düzeyin altında hareket yeterli değil, ama üzerinde olmasının da bir zararı yok. Yani eğer günlük 10.000 adım civarında bir hareket düzeyiniz varsa, buradan bu hareket düzeyinizi azaltın anlamı çıkmaz.

Diğer Hareketler de Önemli

Hareket düzeyimizden bahsederken sadece attığımız adımları hesap etmek doğru bir şey değil. Yürüyüşün dışında, sabah egzersizleri, mucize hareket soruyoruz kuşak gibi bir takım hareketlerinde mutlaka ilave bir faydası vardır. Bunun ötesinde, hafif ağırlık egzersizleri, pilates veya yüzme gibi sporlarda ilave fayda sağlayacaktır.

Kişisel Örnek

Kendi adıma örnek verecek olursam, ben akşam muayenehanemden çıktığımda telefonuma bakıyorum gün içinde 4.000-4.500 adım attığımı görüyorum. Eve gittikten sonra da bin-1.500 adım bir köpek gezdirme faslım var. Ama toplamda bana kalırsa bu yeterli değil. Ben aradaki farkı haftada iki defa yüzmeye giderek kapatıyorum. Eski yüzücü olduğum için girdiğim zaman havuza 1.000-500 metre kadar yüzerim. Bu da aradaki farkı kapatmama ve dengeleri oturtmaya yardımcı oluyor.

Sonuç

İnsanoğlu hareket halinde olmak üzere tasarlanmıştır. Modern hayat bize birçok kolaylık sağlarken o oranda da hareket düzeyimizi azaltmaktadır. Dolayısıyla birtakım aktivitelerle aradaki farkı kapatmamız şart.

Exit mobile version