Şimşek’ten maaş zamları açıklaması: Hedef enflasyona göre yapılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program (OVP) ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şimşek, maaş zamlarına ilişkin, “Bundan sonra ücret düzenlemeleri hedef enflasyona göre yapılacak” ifadelerini kullandı.

Bu açıklamanın ardından ekonomistler, maaş zamlarının bundan sonra nasıl bir seyir izleyeceğini değerlendirdi.

Ekonomist Güldem Atabay: Kemer sıkılması kaçınılmaz

Ekonomist Güldem Atabay, Şimşek’in açıklamalarını değerlendirirken, “Yerel seçimden sonra ücretiyle yaşayanın, emeklinin başına ne geleceğini Şimşek açıklayı vermiş. Kemerinizde iki delik daha açmayın, yemeği kesin demekte. Hedef enflasyon %5, hiç değişmedi. TCMB enflasyonun 2023 sonu %68′ olacağını 2024’te inanırsanız %33’e ineceğini söylüyor” dedi.

Atabay, hedef enflasyonun gerçek enflasyondan oldukça düşük olduğunu belirterek, “Bu durumda ücret zamları, enflasyonu geride bırakmayacak. Bu da ücretli çalışanlar ve emekliler için gelir kaybı anlamına geliyor. Kemer sıkılması kaçınılmaz” diye konuştu.

Ekonomist Alaattin Aktaş: Kafam karıştı

Ekonomist Alaattin Aktaş ise, Şimşek’in açıklamalarının kafasını karıştırdığını söyledi. Aktaş, “Mehmet Şimşek “Bundan sonra ücret düzenlemeleri hedef enflasyona göre yapılacak” dedi ya… Kafam karıştı! 2024 için memura verilen zam %15+%10, yani birikimli %26.5. TCMB’nin enflasyon tahmini %33. Şimdi %26.5, %33’e eşit ya da ondan büyük mü yani? Anlayan bana da anlatsın!” ifadelerini kullandı.

Ekonomist Murat Muratoğlu: Hedef enflasyon tutmaz

Ekonomist Murat Muratoğlu, Şimşek’in açıklamalarını değerlendirirken, “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: “Bundan sonra ücret düzenlemeleri hedef enflasyona göre yapılacak!” dedi… Bugüne kadar tutan tek bir hedef gösterebilir mi?” dedi.

Muratoğlu, hedef enflasyonun gerçekçi olmadığını belirterek, “Hedef enflasyon, politika yapıcıların enflasyonu düşürmek için belirlediği bir hedeftir. Ancak, bu hedefi tutturmak her zaman mümkün olmayabilir. Özellikle enflasyon yüksek olduğu dönemlerde, hedef enflasyona ulaşmak daha zordur” diye konuştu.

Ekonomist Selçuk Geçer: Hedef enflasyon demek, enflasyona mahkum olmak demek

Ekonomist Selçuk Geçer ise, Şimşek’in açıklamalarını değerlendirirken, “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: “Bundan sonra ücret düzenlemeleri hedef enflasyona göre yapılacak!” demiş. HEDEF DERKEN” açıklamasını yaptı.

Geçer, hedef enflasyonun enflasyona mahkum olmak anlamına geldiğini belirterek, “Hedef enflasyon, enflasyonla yaşamaya razı olmak demektir. Bu da ücretli çalışanlar ve emekliler için gelir kaybı anlamına gelir” diye konuştu.

Exit mobile version