Ekonomi

İslam Memiş: Dolar Kuru 40 Lirayı Görebilir

Ekonomist İslam Memiş, Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmeleri ve dolar, petrol gibi küresel piyasaların durumunu değerlendirdi. Memiş, enflasyonla mücadelede sancılı bir süreç yaşandığını, petrol fiyatlarının yükselmesinin de enflasyonu tetikleyeceğini söyledi. Memiş, “Gözümüzün gördüğü her şey pahalılaşacak” dedi.

Enflasyonla Mücadele Kolay Değil

Memiş, enflasyonla mücadelede faiz artırmanın yeterli olmadığını, enflasyonun kanser gibi yapıştığını ve tedavisinin uzun olduğunu belirtti. Memiş, “Enflasyon bize yapıştı. Şimdi enflasyonu tetikleyen olumsuz yönde ve hane halkına da devletlere de yansıyacak sadece Türkiye’den bahsetmiyorum Amerika’sı Avrupa’sı vesair bütün ülkeleri kasıp kavuracak ciddi bir tehlike daha geliyor” dedi.

Memiş, daha önce eksik ve hatalı yapılan politikaların da bir bedeli olduğunu, 2021 yılında %24 enflasyon beklentisinin 2023 yılında %65 olarak güncellendiğini hatırlattı. Memiş, “Daha önceki yayınlarımızda yine vatandaşlarımıza soğukkanlı olun sancılı bir süreçteyiz. Bir tünel var önümüzde. Bu tünel karanlık. Bu tünelin sonunu ışığı görenler,  parasına sahip çıkanlar, koruyanlar işin sonunu görecek ama gerçek olan bir şey var. Bu süreç sancılı ve uzun bir yol var” diye konuştu.

Dolar Ve Petrol Fiyatları Yükselecek

Memiş, dolar ve petrol fiyatlarındaki yükselişin de enflasyonu artıracağı uyarısında bulundu. Memiş, “Orta vadeli programda açıklanan rakamsal değerler benim tahminimin, benim öngörümün oldukça altında. Yine iki hafta önceki yayınımızda bu stüdyoda yıl sonu dolar TL kurundaki tahmin kişisel öngörümü 29-70 olarak açıklamıştım. Bu rakamsal değerlerde bu yıl sonundaki dolar TL kurunun 29,90 lira seviyesine tekabül ettiğini bize gösteriyor” dedi.

Memiş, petrol fiyatlarının da 90 dolar seviyesini aştığını ve bunun da enflasyonun tekrar bağıra bağıra geri geldiği anlamına geldiğini söyledi. Memiş, “Petrol fiyatlarının yükselmesi ne demek oluyor? Enflasyon demek oluyor. Gözümüzün gördüğü her şeyin pahalı olacağı anlamına geliyor” dedi.

Memiş, petrol fiyatlarının yakın zamanda 96 dolar seviyesine kadar çıkacağını öngördüğünü de belirtti. Memiş, “OPEC üyeleri üretim kısıtlamasında taviz vermiyor. Bu demek oluyor ki bugün 90 dolarda olan petrol fiyatlarına yakın bir zamanda yıl sonuna kadar 96 dolar seviyesine kadar çıkacağını işaret ediyor” dedi.

Kişi Başına Gelir Düşecek

Memiş, milli gelir ve kişi başına gelirde de düşüş beklendiğini söyledi. Memiş, “Milli gelir kişi başındaki gelir de 12.875 dolardan bahsediyoruz. O da az önceki kurdu 36 sayısı böldüğünüz zaman 473 bin 800 lira yapar. 12 aya böldüğünüz zaman 39.483 lira yapar” dedi.

Memiş, enflasyonla mücadelede tek haneli rakamlara inmenin de kolay olmadığını, 2026 yılında bile tek haneli enflasyonun olabileceğini söyledi. Memiş, “2024 yılı için enflasyon rakamı %33 olarak belirlendi. Yılı nerede tamamlayacağız? %65. O da güzel ama nasıl olacak? Şimdi bu tarafta kur tahmininiz 36-80 lira olarak belirlenmiş. Ben Çarşı pazarda bu rakamların düşüşünü göreceğim mi? Ben bunu sadece birkaç ay yaşayarak unutan toplumlarla devletin sorumluluğu farklı bir şeydir” dedi.

Memiş, vatandaşların parasına sahip çıkması gerektiğini, ev ve araba hayallerinin gerçekleşmesinin zor olduğunu da sözlerine ekledi.