Ekonomi

Petrol fiyatları, Çin verileri ve jet yakıtı talebindeki düşüşle geriledi

Petrol fiyatları, yaz seyahat döneminin sona ermesiyle birlikte jet yakıtı talebine ilişkin beklentilerin azalması ve Çin’in belirsiz ekonomik görünümüne ilişkin endişelerin devam etmesi nedeniyle bu sabah düştü.

Brent Ham Petrol yüzde 0,7 düşüşle varil başına 89,97 Dolar seviyesindeki 90 Dolar eşiğinin altına gerilerken , WTI Ham Petrol erken işlemlerde yüzde 0,77 düşüşle varil başına 86,86 Dolara geriledi.

Bu, dünyanın en etkili petrol karteli olan OPEC’in sürekli üretim kesintileri sırasında önde gelen petrol üreticileri Rusya ve Suudi Arabistan’ın uzun süreli kesintileri ile desteklenen fiyatlar ile her iki göstergede art arda yedi seanslık kazanımların ardından geldi.

Rusya ve Suudi Arabistan arz kesintilerini uzattı

İki ülke, çeşitli OPEC ve onun genişletilmiş ittifakı (OPEC+) tarafından 2024’ün sonuna kadar devam edecek olan Nisan ayı kesintilerine ek olarak, gönüllü arz kesintilerini yıl sonuna kadar uzattı; bu, küresel arzda yüzde beşin üzerinde bir azalmayı temsil ediyor.

Bu durum, Batı pazarlarında yaz tatili sezonunun sona ermesiyle birlikte seyahat ve havacılık talebinin azaldığı bir dönemde gerçekleşti.

SEB baş emtia analisti Bjarne Schieldrop, piyasa duyarlılığının hala yatırımcıların okumakta zorlandığı Rusya ve Suudi Arabistan’ın politika kararlarından oldukça etkilendiğine inandığını söyledi.

“Piyasa şaşkın durumda ve Suudi Arabistan’ın tek taraflı kesintisinin yıl sonuna kadar uzatılmasının 1) Yaklaşan zayıflığın bir yansıması ve petrol fiyatının yıllık 85 doların altına düşmesini önleyici bir çaba olarak görüp görmediğini tam olarak anlayamıyor. Yaklaşan zayıflığın ortasında varil veya 2) Petrol fiyatını yıl sonuna kadar varil başına 100-110 dolara çıkarma çabası” dedi.

Gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin ederek şunları ekledi: “Eğer IEA’nın üçüncü çeyrek ve dördüncü çeyrekteki küresel talebe ilişkin son hesaplamaları doğruysa ve Suudi Arabistan kesintilere sadık kalırsa, o zaman küresel stoklar gerçekten de yıl sonuna kadar 250 milyon varil düşecek ve Brent ham petrolü Varil başına 100-110 dolar.”

Çin verileri piyasayı baskılıyor

Ancak Çin’den gelen karışık piyasa verileri, ham ithalatın yüzde 30,9 artmasına rağmen ihracatın ağustos ayında yıllık yüzde 8,8 düşmesiyle daha fazla yükseliş ihtimalini baskılıyor.

Craig Erlam , Brent Ham Petrol’ün geçen hafta yedi ayın en yüksek seviyelerinde zirve yaptığı uzun süreli yükselişin ardından petrol fiyatlarının “istikrarlı” olduğunu söyledi .

“Çin’in bu sabahki verileri bugün şu ana kadarki kazanımların önünde durmuş olabilir, ancak son haftalarda 2023’ün en yüksek seviyelerine yükseldikten sonra son kazanımlara katkıda bulunup bulunamayacağını görmek ilginç olacak” dedi.

ABD Enerji Bilgi İdaresi’nden bugün geç saatlerde açıklanacak resmi envanter verileri, bu sabahki düşüşü tersine çevirebilir ve ülkenin stoklarında daha fazla azalma potansiyeli olabilir.