İspanyol futbolcu Jenni Hermoso, Luis Rubiales’i Dünya Kupası öpücüğünde cinsel saldırıyla suçladı

İspanyol futbolcu Jenni Hermoso, Kadınlar Dünya Kupası finali sonrasında Luis Rubiales’i rızası olmadan dudaklarından öptüğü için cinsel saldırıyla suçladı. Ülke savcılığı, Rubiales’in para cezası veya hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceğini söyledi. Bu arada Rubiales, istifa etmeyi reddederken bile futbolda dışlanmış durumda.

Öpücük skandalı

İspanya futbol federasyonunun şu anda görevden alınan başkanı Rubiales, 20 Ağustos’ta Avustralya’nın Sidney kentinde İspanya’nın İngiltere’yi yenerek şampiyonluğu kazanmasının ardından ödül töreni sırasında Hermoso’yu dudaklarından öptü. Bu öpücük, hem İspanya’da hem de dünyada büyük bir tepki yarattı. Hermoso, kendisi ve oyuncu sendikası tarafından yapılan açıklamalarda öpüşmenin rızaya dayalı olmadığını söyledi. Kendisi ayrıca, takımının zaferini lekeleyen öpüşmenin yol açtığı skandalın hemen ardından, Rubiales’e desteğini göstermesi için federasyon tarafından kendisine ve ailesine baskı yapıldığını söyledi.

Rubiales ise öpüşmenin “karşılıklı” olduğu konusunda ısrar etti. 46 yaşındaki Rubiales de İspanyol hükümetinin yaptırımlarıyla karşı karşıya. Hükümetin sporu denetleyen hukuk kurulu, Hermoso’yu öperek yetkisini kötüye mi kullandığını yoksa bu davranışıyla İspanya’nın imajını mı zedelediğini belirlemek için soruşturma başlattı. Görevini iki yıla kadar sürdürmeye uygun görülmeme tehlikesiyle karşı karşıya.

Cinsel saldırı suçlaması

Madrid’deki savcılık, geçen yıl kabul edilen cinsel rıza yasasına göre Rubiales’in suçlu bulunması halinde para cezası veya 1 ila 4 yıl arası hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceğini söyledi. Yeni yasa, “cinsel taciz” ile “cinsel saldırı” arasındaki farkı ortadan kaldırarak rızasız her türlü cinsel eylemi onaylıyor.

Savcılık, Hermoso’nun suçlamayı Salı günü yaptığını söyledi. Savcılar geçen hafta Hermoso’ya Rubiales’e yönelik suçlamayı sunma fırsatı vermek için görüşeceklerini açıklamışlardı. Geçici federasyon başkanı Pedro Rocha, Rubiales’in müttefiki olarak görülüyor.

Hermoso’nun kararı, bir ceza davasına yol açabileceğinden Rubiales’in şu ana kadar karşılaştığı en büyük zorluğu temsil ediyor.

Futbolda dışlanma

Rubiales, istifa etmeyi reddederken bile futbolda dışlanmış durumda. 27 Ağustos’ta FIFA tarafından görevinden uzaklaştırılmıştı. FIFA, bireylere uyarı ve para cezasından spordan uzaklaştırılmaya kadar çeşitli yaptırımlar uygulayabilir.

Rubiales, federasyonunun genel kurulunda yaptığı cüretkâr konuşmada ” yanlış bilgi nedeniyle bir cadı avının” kurbanı olduğunu söylediğinde istifa etmeyi reddetmesinin ardından FIFA tarafından görevinden uzaklaştırılmıştı. Rubiales, öpücüğün “karşılıklı” olduğunu ve “kızlarımdan birini verebilirim” gibi olduğunu söyledi.

Hermoso bunun bir yalan olduğunu söyleyerek yanıt verdi. İspanya hükümeti, oyuncu birlikleri, oyuncular ve çok sayıda vatandaş Hermoso’ya destek verdi.

Potansiyel olarak federasyon tarafından güven oylamasıyla karşı karşıya kalabilir; bu, kurumun kendisinden istifa etmesini istemesine rağmen henüz yapmadığı bir hamledir.

Exit mobile version