Gündem

Deprem Konut İhaleleri Yandaşlara Peşkeş mi Çekiliyor!

Yeşil Sol Partisi (YSP) Milletvekili ve Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Bektaş, deprem bölgelerinde yapılan konutların AKP’li müteahhitlere verildiğini belirterek, “Erdoğan yandaşları her gün ihya ediyor!” dedi.

Bektaş, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, deprem konutları yapım işlerinin ihalelerinin nasıl gerçekleştirildiğini sordu. Bektaş, “Deprem Konutları yapılıyor biliyorsunuz sıkça açılışlar yapılıyor Cumhurbaşkanı özellikle yapıyor ve bunun propagandasını AKP medyası yandaş medya sıklıkla yapılıyor. Peki bu deprem konukları nasıl yapılıyor ihaleler kime veriliyor bu konuda da kamuoyunun bilme hakkı var aslında.” dedi.

Yandaş Müteahhitlerin Deprem Konutları Vurgunu

Bektaş, yaptığı araştırmalar sonucunda, deprem konutları yapım işlerinin ihalelerinin AKP’li müteahhitlere verildiğini tespit ettiklerini söyledi. Bektaş, şöyle devam etti:

“Şunu söyleyeyim yapım işleri ihaleleri hiç şaşırmadık yandaşlara veriliyor. Daha önce yaşanan depremlerde hasarlı bina ve otoyolların yapımını üstlenen şirketlere dahi konut yapım işi ihaleleri ihalesi veriliyor. 2 Ağustos’ta ihaleye çıkan Hatay Kırıkhan’da 614 konut yapma İşi AKP Elazığ İl yönetim kurulu üyesi Mustafa Tetik’in sahip olduğu TED İnşaat tarafından alınıyor ihale ona veriliyor. Şaşırdık mı? Hayır ama bu konuda artık şaşırmaktan ziyade buna çok karşı bir güçlü duruş göstermek gerekiyor.”

Bektaş, Malatya ve Gaziantep’te ise Düzce depreminde hasar gören Düzce Adliyesi’nin ve yine depremde hasar görmüş olan Toros Adana Gaziantep Kar Otoyolu’nun yapımını üstlenmiş olan Silahtaroğlu Mühendislik ve Aras İnşaat’a ihaleler verildiğini belirtti.

Bektaş, “Çok garip nereden buldular nasıl araştırdılar bunu da bir soru olarak ortaya koyuyorum.” dedi.

Saray Müteahhidi Rönesans Holding’in Deprem Konutları Pastası

Bektaş, ayrıca ünlü bir saray müteahhidi olan Rönesans Holding’e bağlı Reçel İnşaat Şirketi’nin de depremle yıkılan kentlere 6 bin 561 afet konutu yapılması için pazarlıkla gerçekleştirilen ihaleleri üstlendiğini söyledi.

Bektaş, “13.1 milyar TL’lik sözleşmeye imza atan şirket 16.1 milyar TL’lik İstanbul Sancaktepe Şehir Hastanesi’nin yapımını da üstleniyor. İşte serbest rekabet dedikleri bu olsa gerek. Kendi istediklerine veriyorlar. Bir yandan İstanbul’da Şehir Hastanesi yaptırıyor, diğer yandan gidiyor deprem bölgesinde ihale veriyor. Böylece her gün yandaşları tekrar tekrar ihya ediyor.” diye konuştu.

Deprem Konutları Hakkında Şeffaflık Talebi

Bektaş, deprem konutları yapım işlerinin ihalelerinin şeffaf bir şekilde yapılmasını ve kamuoyuna açıklanmasını talep etti. Bektaş, “Deprem konutları yapım işleri ihaleleri nasıl yapılıyor? Kimlere veriliyor? Bu konuda kamuoyunun bilgilendirilmesini istiyoruz. Deprem konutları halkın hakkıdır, yandaşların rant kapısı değildir.” dedi.

Bektaş, deprem konutları yapım işlerinin ihalelerinin yandaşlara peşkeş çekilmesinin depremzedelerin mağduriyetini artırdığını ve adalet duygusunu zedelediğini vurguladı. Bektaş, “Deprem konutları yapım işleri ihaleleri yandaşlara peşkeş çekilerek depremzedelerin hakları gasp ediliyor. Bu durum depremzedelerin mağduriyetini artırıyor, adalet duygusunu zedeliyor. Deprem konutları yapım işleri ihaleleri yandaşlara peşkeş çekilmemeli, depremzedelerin hakları korunmalıdır.” dedi.