Dünya

Ukrayna Savunma Bakanını Değiştiriyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Savunma Bakanı Olexi Reznikov’un görevden alınacağını duyurdu. Reznikov, Zelenski’nin isteği üzerine istifasını parlamentoya sunduğunu açıkladı. Reznikov’un yerine Kırım Tatarı Rüstem Umerov getirildi.

Reznikov, 2022 yılı Şubat ayında Rus işgalinin başlamasından önce Savunma Bakanlığı görevini yürütüyordu. Zelenski, savunma bakanlığında yeni yaklaşımlara ihtiyaç olduğunu belirterek Reznikov’un görevden alınacağının sinyalini vermişti.

Reznikov’un yerine devlet varlık fonunu yöneten Rüstem Umerov geldi. Umerov, muhalefet partisine üye bir isim. Bununla birlikte, Zelenski gibi Rusya’ya tek bir karış toprak verilmesine bile karşı olduğu biliniyor.

Ukrayna medyası, Reznikov’un Ukrayna’nın Londra Büyükelçisi olacağını belirtiyor.

Ukrayna’da yolsuzluk önemli bir problem. Kiev, uluslararası yolsuzluk endeksine göre dünya genelinde 180 ülke arasında 116. sırada yer alıyor. Bununla birlikte, son dönemde yolsuzlukla mücadele çerçevesinde önemli ilerleme sağladığı görülüyor.

Reznikov kişisel olarak yolsuzlukla suçlanmasa da, savunma bakanlığı bünyesinde bazı skandallar nedeniyle daha önce koltuğu tehlikeye girmişti.

Nevada’daki Burning Man Festivali Yağmur Nedeniyle İptal Edildi

Amerika’nın Nevada eyaletinde yapılmakta olan Burning Man adlı festival yoğun yağış nedeniyle kaosa dönüştü. Yoğun yağış festival alanını adeta çamur banyosuna çevirdi.

Festivale katılan 72 bin kişi yağış nedeniyle oluşan çamur nedeniyle araçlarıyla geldikleri festival alanını terk edemedi. Yetkililer, hava durumunun iyileşmesiyle bu sabah itibaren festival alanından toplu çıkışların başladığını belirtti.

Yağış nedeniyle festivalin finalindeki geleneksel etkinlik de yapılamadı. Bu etkinlikte devasa bir ahşap heykel ateşe veriliyordu.

Yağmurun festivalin başlamasından bu yana 30 yıldan fazla bir süredir bölgede görülen en yoğun yağış olduğu belirtildi.

Burning Man festivali her yıl Ağustos sonunda Nevada çölünde kurulan geçici bir şehirde düzenleniyor. Festivalde sanat, müzik ve özgürlük vurgulanıyor.

Afgan Kadın Komandolar Sanatla İyileşmeye Çalışıyor

Taliban’ın Kabil’i yeniden ele geçirmesinin ardından Afganistan’ın tek kadın komando birimi hedef haline geldi. Bir grup Amerikalı kadın asker, bu Afgan komandoların neredeyse kırkını tahliye etmeye yardımcı oldu.

Bugün Afgan komandoların hukuki durumları belirsizliğini korurken, Comen Perfect adlı bir grup, geçmişin travmasından kurtulmaları ve geleceklerini desteklemeye yardımcı olmak için sanatı kullanıyor.

Teksas’ta küçük bir kasaba olan Buda’da, bu kadınlar geçmişlerinden kopardıkları parçaları kullanarak yeni bir şey yaratmaya çalışıyor. Giysileri, kağıda dönüştürme süreci genellikle şöyle anlatılıyor:

“İnsanlar buna inanmaz ama biliyorsunuz, ve bu yüzden bu onların da dahil olduğu büyülü bir süreç. Ve ben her zaman bunun bir nevi simya olduğunu söylerim.”

Askeri üniformalar, kepler, başörtüleri kesiliyor, yıkanıyor ve posa haline getiriliyor. Preslenerek kağıt haline getirildikten sonra, bu kağıtlar resimleri yapmak için kullanılıyor.

Bu süreç, acıyı azaltmakla ilgili. Bu özgürleşmek ve bağlantı yoluyla travmatik bir şeyden çıkıp güzel bir şey inşa etmekle ilgili.

Projenin adı Raja. Dari dilinde serbest bırakma anlamına geliyor.

Buradaki Afganlar, Afgan Ulusal Ordusu’nun kadın taktik müfrezesinde görev yaptı. Amerika’nın özel kuvvetleriyle birlikte erkeklerin giremediği bölgelerde istihbarat toplamak için görev yaptılar.

Buradaki Amerikalılardan biri, Afgan kadınlarla Afganistan’da da birlikte görev yaptı. Ta ki 2 yıl önce Taliban Kabil’de yönetimi ele geçirinceye kadar.

“Tam bir karmaşaydı. Sanırım çoğumuz kendimizi gerçekten çaresiz hissettik. Kalbimizi bu kadar yakın olan sevdiğimiz ve değer verdiğimiz bir kültürün ve insanların birkaç gün ve saat içinde yerle bir olmasını izledik.”

Eski muharip asker Sarah Kalil, 2019-2020 yılları arasında Afganistan’da kadın taktik müfrezesi ile birlikte çalıştı. Kabil düştüğünde o ve diğer kadın askerler, Afgan meslektaşlarının ülkeden çıkarılmasına yardımcı oldu.

Kalil, şimdi Comen Perfect’in kurucusu ve yöneticisi. Bu grup, sanat terapisi ile savaş mağdurlarına destek oluyor.

Kalil, Afgan kadın komandoların cesaretine hayran olduğunu söylüyor:

“Onlar bizim kahramanlarımız. Onlar bizim ilham kaynağımız. Onlar bizim umudumuz.”