Ağustos ayında enflasyon rekor kırdı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre %58,94 arttı. Bir önceki aya göre ise %9 artış gösterdi. Enflasyon, Aralık 2022’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Enflasyon Merkez Bankası’nın tahminini tutturdu

Merkez Bankası’nın bir enflasyon tahmin süreci vardı ve oradaki rakam %58’di. Yani, ağustos ayı itibariyle bu %58’lik kısma ulaşılmış oldu. Yani, yıllık bazda en azından şu anda o tahminler tutturuldu. Böylece, yıllık enflasyon Aralık 2022’de bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Temmuz ayında yıllık enflasyon %48,3, aylık enflasyon ise %19,4 olarak gerçekleşmişti. Temmuzda, yıllık enflasyondaki 8 aylık düşüş serisi sona ermişti.

Merkez Bankası’nın tahmin ettiği seviyelerde kalabilirse, enflasyon bu %58-59’luk kısımlarda kalabilirse, temmuz ayındaki aşağı yönlü sürekli gelecek kısım biraz daha öne çekilebilir.

Enflasyonda ana gruplarda durum

TÜİK verilerine göre, ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %2,97 ile konut oldu. Önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %166,67 ile ulaştırma olarak açıklandı.

Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %189,31 ile lokanta ve oteller olarak açıklandı.

Bağımsız kuruluşlar da enflasyonu açıkladı

Öte yandan, bir ilk de gerçekleşti. Bağımsız enflasyon kuruluşu ENAK, enflasyon tahminlerini her ay neredeyse TÜİK’in iki katı açıkladı. ENAK’ın açıkladığı rakam %59’luk rakamını da geçti. Bu durum, Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek’in şeffaf enflasyon tavrının bir yansıması olarak değerlendirildi.

Şimşek, enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı verdi. “Geçiş dönemindeyiz. Kontrol altına almak ve daha sonra düşürmek için ne gerekiyorsa parasal sıkılaştırma, kredi politikası ve gelirler politikaları yapacağız. Sonuçta sabretmemize değecek” dedi.

Exit mobile version