Sınavlar

2023-ALES/2 Cevap Kağıtları ve Doğru Cevaplar Yayımlandı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2023 yılında akademik personel ve lisansüstü eğitimi giriş sınavının ikincisini (2023-ALES/2) gerçekleştirdi. Sınava katılan adaylar, cevap kağıtlarını ve doğru cevapları ÖSYM’nin resmi sitesinden görüntüleyebilecek.

Sınava Kimler Katıldı?

2023-ALES/2 sınavına, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına atanabilmek için gerekli olan akademik personel sınav şartını sağlamak isteyen adaylar katıldı. Ayrıca, lisansüstü eğitim programlarına başvurabilmek için ALES puanına ihtiyaç duyan adaylar da sınava girdi.

Sınava Nerede ve Ne Zaman Girildi?

2023-ALES/2 sınavı, 10 Eylül 2023 tarihinde Türkiye’nin 81 ilinde ve Lefkoşa’da gerçekleştirildi. Sınava giren adaylar, saat 10.15’te sınav binalarına alındı. Sınava giriş belgesinde yer alan salona yerleştirilen adaylar, saat 10.45’te sınava başladı. Sınav süresi 150 dakika (2 saat 30 dakika) olarak belirlendi.

Sınava Nasıl Çalışıldı?

2023-ALES/2 sınavında, sayısal ve sözel olmak üzere iki test uygulandı. Her testte 50 soru yer aldı. Adaylar, sayısal ve sözel testleri için ayrı ayrı puan aldı. Ayrıca, her iki testin puan ortalaması alınarak eşit ağırlık puanı hesaplandı.

Sınava hazırlanan adaylar, ÖSYM’nin sitesinde yayınlanan geçmiş yıl ALES soru kitapçıkları ve cevap anahtarlarından yararlanabildi. Ayrıca, ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi’nde (AİS) yer alan deneme sınavları ile kendilerini sınama imkanına sahip oldular.

Cevap Kağıtları ve Doğru Cevaplar Nasıl Görüntülenir?

ÖSYM, 2023-ALES/2 sınavının cevap kağıtları ile aday cevaplarını erişime açtığını duyurdu. Buna göre, adaylar cevap kağıtlarının görüntülerine, cevap kağıtlarına yapmış oldukları işaretlemelerin optik okuyucular tarafından okunmasıyla elde edilen aday cevaplarına ve soruların doğru cevaplarına ÖSYM’nin “https://ais.osym.gov.tr” adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle 10 gün boyunca ulaşabilecek.

Adaylar, cevap kağıtlarını ve doğru cevapları görüntüledikten sonra, sınavda kendilerine verilen kitapçık türünü belirterek, ÖSYM’nin sitesinde yer alan ALES/2 Temel Soru Kitapçığı ile karşılaştırabilecek. Adaylar, sınav soruları, cevap anahtarı ve cevap kağıtları ile ilgili itirazlarını, sınavın yapıldığı tarihten itibaren en geç 10 gün içinde ÖSYM’ye yapabilecek.

Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

ÖSYM, 2023-ALES/2 sınavının sonuçlarını, sınavın yapıldığı tarihten sonra belirleyeceği bir tarihte açıklayacak. Adaylar, sınav sonuçlarını ÖSYM’nin “https://sonuc.osym.gov.tr” adresinden öğrenebilecek. Adaylara ayrıca sonuç belgesi gönderilmeyecek.

Sınav sonuçları açıklandıktan sonra, adaylar ALES puanlarını kullanarak akademik personel ve lisansüstü eğitim başvurularını yapabilecek. ALES puanları, sınavın yapıldığı yılın Ocak ayının ilk gününden itibaren 3 yıl süreyle geçerli olacak.