ABD, Suriye’de Çatışan Tarafları Uzlaştırdı

Suriye’nin kuzeydoğusunda, doğal kaynak zengini Deir ez-Zor kenti kırsalında, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile bazı Arap aşiretleri arasında çıkan çatışmalarda ABD arabuluculuk yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Joey Hood ve eşi de karşı Uluslararası Koalisyon Güçleri Genel Komutan Yardımcısı General Kevin Copsey, taraflarla görüştü.

ABD’nin Açıklamasında SDG’ye Destek

Görüşme ile ilgili yapılan açıklamada, ABD’nin SDG ile ortaklığına ve sürece yabancıların müdahale etmemesine vurgu yapılması dikkati çekti. Açıklama, ABD’nin 2012’de Beşar Esad yönetimine karşı protestolara açık destek vermesi sonrasında kapattığı Şam Büyükelçiliği’nden yapıldı.

Açıklamada, tarafların gerilimi dindirmek konusunda uzlaştığı belirtildi. Ayrıca, Deir ez-Zor sakinlerinin şikayetlerinin ele alınmasının, dış güçlerin Deir ez-Zor’a müdahale etmesi tehlikesinin önlenmesinin ve sivillerin ölümü ve yaralanmasından kaçınılmasının önemli olduğu vurgulandı.

ABD, IŞİD’e karşı mücadelede SDG ile güçlü ortaklığının önemini de yeniledi. Açıklamada, “ABD, IŞİD’in yenilgiye uğratılması için SDG ile güçlü ortaklığını sürdürmektedir. SDG, IŞİD’in yeniden ortaya çıkmasını engellemek için hayati bir rol oynamaktadır” denildi.

Çatışmaların Nedenleri ve Sonuçları

Deir ez-Zor’da çatışmaların başlamasının nedeni, SDG’nin geçen pazar günü IŞİD üyeleri ve uyuşturucu tacirlerine yönelik “Güvenliği Güçlendirme” adıyla başlattığı operasyon oldu. Operasyon kapsamında, Haseke’de Deir ez-Zor Askeri Meclisi Komutanı Ahmed El-Habil, SDG tarafından tutuklandı.

Bunun üzerine, Deir ez-Zor Askeri Meclisi içerisinde El-Habil taraftarları, SDG ve İç Asayiş’e ait noktalara saldırmaya başladı. SDG ile çatışmaların başını çekenler Akidat adlı Arap aşireti oldu. Diğer aşiretler de destek verdi. Çatışmalarda en az 50 kişinin öldüğü açıklandı.

Deir ez-Zor’da yaşanan çatışmalar, Suriye’nin kuzeydoğusunda SDG’nin hakim olduğu yerlerde, Türkiye destekli muhalifler, rejim güçleri, İran destekli milisler ve IŞİD ile de zaman zaman çatışmalar yaşandığını gösteriyor. Bölgede, etnik, mezhepsel ve siyasi çıkar çatışmaları da devam ediyor.

ABD’nin arabuluculuk girişimi, bölgedeki istikrarı sağlamak ve SDG’yi desteklemek için bir adım olarak görülüyor. Ancak, bölgedeki sorunların köklü bir çözüme kavuşturulması için daha fazla çaba gerekiyor.

Exit mobile version