28 bin şirket iflas riskiyle karşı karşıya

Birleşik Krallık’ta faiz oranlarının yükselmesi ve borçlanma maliyetlerinin artması, ülkedeki binlerce şirketin iflas etmesine neden olabilir. Ekonomik ve İş Araştırmaları Merkezi (CEBR), 2024 yılında ülkede 28 bin şirketin iflas riskiyle karşılaşabileceğini tahmin ediyor.

Faiz artırımı şirketleri zorluyor

CEBR, ülkede bu yılın ikinci çeyreğinde 6 bin 342 şirketin iflas ettiğini hatırlatarak, kuruluşun veriler üzerinden yapılan modellemelerine göre, ülkede 2024 yılının her bir çeyreğinde 7 bin şirket olmak üzere yılın tamamında toplam 28 bin şirketin iflas riskiyle karşılaşabileceğini bildirdi.

CEBR’in açıklamasında, bu durumun İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz artırım politikasının bir yansıması olduğu belirtildi. Açıklamada, “Eğer büyük çaplı yatırımlar yüksek borçlanma maliyetleri nedeniyle ertelenirse ve şirketler iflas etmeye devam ederse, bunun ekonomi üzerinde malzeme tedarikçilerinden işini kaybedecek işçilere kadar hissedilecek etkileri olacaktır.” ifadesine yer verildi.

İflas eden şirket sayısı rekor kırdı

İngiliz hükümetinin temmuz ayında açıkladığı verilere göre, ülkede bu yılın ikinci çeyreğinde iflas eden şirket sayısı 6 bin 342 ile 2009 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bu sayı, bir önceki çeyreğe göre yüzde 8,3 artış gösterdi.

İngiltere Merkez Bankası ise geçen ay politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 5,25 seviyesine yükseltti. Böylece politika faizi son 15 yılın en yüksek seviyesinin ulaştı. Merkez Bankası, enflasyon hedefini yüzde 2 seviyesinde tutmaya devam ediyor.

Şirketler nasıl korunabilir?

CEBR’in açıklamasında, şirketlerin iflas riskinden korunmak için bazı önlemler alabileceği de vurgulandı. Bunlar arasında nakit akışını iyileştirmek, maliyetleri azaltmak, borçları yeniden yapılandırmak ve alternatif finansman kaynakları aramak yer alıyor.

Ayrıca, şirketlerin müşterilerinin ve tedarikçilerinin mali durumlarını takip etmeleri ve potansiyel riskleri önceden belirlemeleri de tavsiye ediliyor. CEBR, şirketlerin iflas riskini azaltmak için profesyonel danışmanlık hizmetlerinden de faydalanabileceğini belirtiyor.

Exit mobile version