Kerkük’te Sokağa Çıkma Yasağı: Neler Oluyor?

Irak’ın Kerkük kentinde son günlerde yaşanan şiddetli gösteriler nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Kentteki güvenlik durumunun kötüleşmesi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile Irak merkezi hükümeti arasındaki anlaşmazlıkların bir yansıması olarak görülüyor. Türkiye’den ise, Kerkük’teki Türkmen varlığının korunması için hükümete çağrılar yapılıyor.

Sokağa Çıkma Yasağı Neden İlan Edildi?

Kerkük Valiliği, 25 Ağustos Çarşamba günü kentteki güvenlik durumunun bozulması nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan etti. Yasağın süresi ise belirsizliğini koruyor.

Sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin sebebi ise, kentteki bazı siyasi parti binalarının boşaltılması talebiyle başlayan gösterilerin şiddete dönüşmesiydi. Göstericiler, IKBY’ye bağlı Peşmerge güçlerinin 2017’de Irak ordusuna bıraktığı binaları geri almak isteyen siyasi partilere tepki gösterdi.

Gösterilerde, Peşmerge güçlerinin eski karargahlarından biri olan ve şu anda Irak ordusunun kullandığı Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) binası önünde çatışmalar yaşandı. Çatışmalarda en az 3 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı.

Kerkük’teki Peşmerge-İrak Ordusu Çekişmesi

Kerkük’te yaşanan son olaylar, Peşmerge güçleri ile Irak ordusu arasındaki uzun süredir devam eden çekişmenin bir sonucu olarak değerlendiriliyor.

Peşmerge güçleri, 2014 yılında IŞİD’in ortaya çıkmasıyla birlikte Irak ordusunun terk ettiği Kerkük’teki üsleri ele geçirmişti. Peşmerge güçleri, kentteki petrol sahalarını da kontrol altına almıştı.

Ancak 2017 yılında IKBY’nin düzenlediği bağımsızlık referandumu sonrasında Irak merkezi hükümeti, Kerkük’ü geri almak için harekete geçti. 16 Ekim 2017’de Irak ordusu, Peşmerge güçlerine karşı operasyon başlattı ve kentteki kontrolü ele geçirdi.

Irak ordusu, Peşmerge güçlerinin boşalttığı binaları kullanmaya başladı. Bunlardan biri de KDP’nin binasıydı. Ancak son zamanlarda Irak ordusu, bu binayı boşaltmak ve KDP’ye geri vermek istedi. Bu talep, kentteki diğer siyasi partilerin tepkisini çekti ve gösteriler başladı.

Türkiye’den Kerkük’e Destek Çağrısı

Kerkük’te yaşanan gelişmeler, Türkiye’de de yakından takip ediliyor. Kerkük’te önemli bir Türkmen nüfusunun yaşadığı biliniyor. Türkmenler, hem Peşmerge hem de Irak ordusu arasında sıkışmış durumda.

Türkiye’den ise, Kerkük’teki Türkmen varlığının korunması için hükümete çağrılar yapılıyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kerkük’teki olayları TBMM gündemine taşıdı. Akşener, “Kerkük’te yaşananlar, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin milli meselesidir. Hükümeti, Kerkük’teki kardeşlerimizin yanında olmaya davet ediyorum” dedi.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ da, Kerkük’teki durumun ciddiyetine dikkat çekti. Özdağ, “Kerkük’te yaşananlar, Türkiye’nin güvenliği açısından da büyük önem taşıyor. Hükümetin, bu konuda diplomatik girişimlerde bulunması ve oradaki yurttaşlarımıza bir güvence vermesi gerekiyor” diye konuştu.

Kerkük’te sokağa çıkma yasağı devam ederken, kentteki gerginlik de sürüyor. Irak merkezi hükümeti ile IKBY arasında bir uzlaşma sağlanıp sağlanamayacağı ise merak konusu.

Exit mobile version