Editörün SeçtikleriPolitika

CHP’nin ilginç danışmanı: Perinaz Yaman

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, seçimden önce uyguladığı politika gereği muhafazakar seçmeni de ikna ederek kendisine oy vermelerini sağlamak üzere yeni danışmanlar göreve getirmişti. Seçimden sonra danışmanların büyük bölümünün görevine son verildi. Şimdi bahsedeceğimiz isim hala danışman mı değil mi bilmiyoruz. Açıkçası bu konuda CHP’li yetkililer bir açıklama henüz yapmadılar ancak bahsedeceğimiz ismin ilginç bir öyküsü var. Bu dönüşüm hem kendisinin hem belki parti ile ilgili dönüşümün öyküsü aslında.

Perinaz Yaman kimdir?

Perinaz Yaman, 26 Mayıs’ta yani seçimlerin ikinci turundan iki gün önce Kılıçdaroğlu’nun danışmanı olarak atandı. Aile ile ilgili konularda şayet seçilseydi CHP liderine danışmanlık yapmaya devam edecekti herhalde. Yaman, sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla dikkat çeken bir isim. Twitter hesabında daha 2015 yılında attığı tweetler öylece duruyor. CHP’ye yeni bir danışman vakası olarak nitelendirilen Yaman, laiklik İslam’ı inkardır, CHP hep darbeyle iktidara geldi gibi ifadeler kullanmış.

Yaman’ın ilginç tweetleri

Yaman, 2015 yılında “Laiklik İslam’ı inkardır” paylaşımını yapmış. Kılıçdaroğlu’nun fotoğrafının olduğu bir paylaşımda ise “CHP’liler sana 6 yıl verdi tık yok müdürüm hesap uzmanım yoksa sizinkiler uçmayı mı bilmiyor ne dersin” demiş. Aynı yılın başka bir tweetinde de yine Kılıçdaroğlu’nun fotoğrafını koyarak “Rezidanslar süngü laiklik miğfer Anıtkabir kışla LGBT’liler asker AK Parti’ye dil uzatanlara bakın” paylaşımında bulunmuş. Cumhuriyetin ilk yıllarına dair ise 2015 yılında “CHP döneminde şapka giymedin diye aslan insanları unutmadık” tweetini yayınlamış.

Yaman’ın danışman atanmadan önce AK Parti’ye yakın olduğu 2018’de Batman kongresinden yaptığı paylaşımdan da anlaşılıyor. Yaman ayrıca cemaat ve tarikatlere yakınlığıyla bilinen birisi. Daha 2 sene önce Mehmet Şimşek’i bakan olarak görmek istediğine dair bir paylaşımı da mevcut.

Danışman atamaları ile ilgili tartışma

Danışman atamaları ile ilgili tartışma yaşandığında CHP yönetimi tarafından 4 Haziran öncesi atanan danışmanların görevinin sona erdiği belirtilmişti. Fakat bazı danışmanların da görevine devam ettiği ortaya çıkmıştı. 26 Mayıs’ta seçimden 2 gün önce atanan Perinaz Yaman’ın hala görevde olup olmadığıyla ilgili ulaştığımız CHP kaynakları tarafından kesin bir açıklama yapılmadı.

Evet, AK Parti’yi desteklemek ki halkın yarısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek verdi zaten, AK Parti’yi desteklemek ya da övmek ya da CHP’ye eleştirmek hiçbiri de problem yok. Bunların ama hem bunları yapıp hem de Kılıçdaroğlu’nun danışmanlığına gelince ona teşekkür etmek… Neyse, yani danışmanlığa getirilene değil onu danışman yapanlara sormak lazım. Allah utandırmasın diye tweet atmış herhalde duası kabul olmuş hanımefendinin. Yani utanmıyor olsa gerek ki geçmişte attığı tweetleri de silme ihtiyacı duymamış ve bugün ortaya çıkıyor ki seçimden iki gün önce danışman olarak atanmış. CHP’nin kuruluş değerlerinden koptu mu? Parti sağa mı yanaşıyor? Tartışmalarını yeniden ateşledi.