Gündem

Rusya, Ukrayna’nın işgal edilen bölgelerinde seçimler düzenliyor

Moskova’nın “yeni bölgeler” olarak adlandırdığı yer üzerindeki kontrolünü sağlamlaştırmaya çalışmasıyla birlikte, Perşembe günü Ukrayna’nın Rus işgali altındaki bölgelerinde bölgesel seçimler başladı.

10 Eylül’e kadar sürecek olan oylama, Rusya’nın tam kapsamlı işgalinden bu yana Ukrayna’nın üzerinde hak iddia ettiği dört bölge olan Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhia ve Kherson’da yapılıyor. Ukraynalı bir yetkili, anketin “sahte” olduğunu söyledi.

Rus devlet medyası Tass’a konuşan Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Pazartesi günü Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini söyledi.

İngiliz savunma şirketi BAE Systems, Ukrayna’da yerel bir varlık kurduğunu ve silah ve teçhizat tedarikinin artırılmasına yardımcı olmak için hükümetle anlaşmalar imzaladığını söyledi.

Bu arada bir Rus yetkili Cuma günü yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya ait bir insansız hava aracının Rusya’nın batısında, ülkenin en büyük nükleer enerji santrallerinden birine yakın bir kasabaya saldırdığını söyledi.

Putin ve Erdoğan Soçi’de buluşacak

Türk yetkililer, Karadeniz tahıl anlaşmasına ilişkin tartışmaların gündemin üst sıralarında yer alacağının sinyalini verdi.

Liderler, Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki tatil beldesi Soçi’de bir araya gelerek, Moskova’nın kendi ihracatına yönelik kısıtlamaları gerekçe göstererek Temmuz ayında çıktığı gıda güvenliği anlaşmasına ilişkin tartışmalarda ileri bir adım atacak.

Rusya devlet medyası Tass’ın Telegram’da Google tarafından çevrilen bir raporunda Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov’un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türk mevkidaşı ile Pazartesi günü görüşeceğini söylediği aktarıldı.

Maliye Bakan Yardımcısı, yabancı bankaların kolayca ayrılmasına izin vermeyeceklerini söyledi

Reuters’e göre Maliye Bakan Yardımcısı Alexei Moiseev Cuma günü düzenlenen bir forumda Rusya’nın yabancı bankaların kolayca ayrılmasına izin vermeyeceğini söyledi .

Haber ajansının bildirdiğine göre Moiseev, “Pozisyonumuzu belirttik ve bu geçerli; yabancı bankaların gitmesine izin vermekte sert davranacağız, bu Rus varlıklarının dondurulmasının çözülmesi kararına bağlı olacak” dedi.

“Yabancı bir bankanın varlık satışına yönelik başvurusunun hükümet komisyonu tarafından incelenmekte olduğunu biliyorum” dedi.

Çok sayıda şirket , Ukrayna’nın tam kapsamlı işgalinin ardından Rusya’dan ayrılma sözü verirken , Avrupa Birliği de blokun ülke ekonomisini boğmaya çalıştığı bir dönemde Rusya’ya karşı on birinci yaptırım paketini Haziran ayında kabul etti.

Ukrayna, Karadeniz limanlarından iki gemi gönderdi

Ukrayna başbakan yardımcısı Cuma günü yaptığı açıklamada, iki kargo gemisinin Ukrayna’nın Karadeniz limanlarından İstanbul Boğazı’na giden geçici bir koridordan geçtiğini söyledi.

Oleksandr Kubrakov, X sosyal medya sitesindeki bir gönderide , dökme yük gemilerinin 56.000 mt pik demir ve 172.000 mt demir cevheri konsantresi taşıdığını söyledi.

Reuters’in bildirdiğine göre, yolculuklar başarılı olursa, Moskova’nın Temmuz ayında Karadeniz tahıl anlaşmasından çıkmasından bu yana Odesa limanlarından ayrılan bu tür üçüncü ve dördüncü sevkiyat olacak.

Rusya, Sarmat füzelerini savaş görevine aldı

Rus devlet medyası RIA Novosti’ye göre, ülkenin uzay ajansı Roscosmos başkanı Cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın 10 veya daha fazla nükleer savaş başlığı taşıyabilen Sarmat kıtalararası balistik füzelerinin savaş görevine alındığını söyledi .

Google’ın çevirisine göre devlet şirketinin başkanının “Sarmat stratejik kompleksi savaş görevine alındı” dediği aktarıldı.

Sarmat füzeleri, Rusya’nın en yeni silah sistemlerinden biri olarak tanıtılıyor. Füzelerin menzili 18.000 km olarak belirtiliyor. Rusya, füzelerin ABD’nin füze savunma sistemlerini aşabileceğini iddia ediyor.