Almanya’da Sağ Rüzgar Esiyor

Almanya’da siyasi tablo, son zamanlarda yaşanan gelişmelere paralel olarak sağa ve aşırı sağa kayıyor. Ülkenin en saygın kamuoyu araştırma kurumlarından ALES Bak Enstitüsü’nün gerçekleştirdiği araştırmaya göre, Almanlar’ın %68’i kendilerini sağa eğilimli, sağcı ya da aşırı sağdan yana olarak tanımlıyor. Bu oran, Avrupa’daki birçok ülkede de benzer şekilde artış gösteriyor.

AÖF Partisi Güçleniyor

Sağ bloktaki oyları, merkez sağ Hristiyan Birlik partileri ile kuruluşundan bu yana henüz 10 yıl geçmiş olmasına rağmen tüm seçim anketlerinde ikinci parti olarak görülen ve her geçen gün daha da güçlenen Almanya için Alternatif (AÖF) Partisi oluşturuyor. Yapılan kamuoyu anketlerine göre, Almanya’da bu hafta sonu genel seçim olsa, Birlik partileri %25, AÖF Partisi %21, Sosyal Demokrat (SPD) Partisi %18, Yeşiller Partisi %15, Liberal (FDP) Partisi %7 ve Sol Parti %4 oy alacağı saptandı.

Ülkenin doğusunda kalan birçok eyalette, anketlere göre ırkçı AÖF Partisi birinci durumda. Şimdiden önümüzdeki yıl doğu eyaletlerinde yapılacak seçimlerden sonra aşırı sağcı partinin birinci çıkacağı ve hükümet kurma yetkisi alacağı tartışılıyor. İşsizlik, yoksulluk, gelecek korkusunun egemen olduğu bölgede AÖF Partisi giderek büyürken, önümüzdeki Ekim ayının ilk haftasında Almanya’nın batısında iki büyük eyalette Essen ve Bavyera’da da sağa ve aşırı sağa olan eğilimin daha da yoğunlaştıracağı tahmin ediliyor. Bu eyaletlerde de AÖF Partisi oyunu önemli oranda arttırarak ikinci sırada yer almak için yarışır hale gelmiş durumda.

Hükümetin Popülaritesi Düşüyor

Yapılan tüm anketler, Almanya’da halkın büyük bir bölümünün Başbakan Olaf Shold’un ve başında bulunduğu koalisyon hükümetinin çalışmalarından memnun olmadığını gösteriyor. Hükümetin koronavirüs salgınına karşı aldığı önlemler, ekonomik krize çözüm bulamaması, iklim değişikliğiyle mücadelede yetersiz kalması gibi eleştiriler hükümetin desteğini azaltıyor. Bu arada, hükümette yer alan Yeşiller Partisi’ne olan destek de giderek azalıyor. Yeşiller Partisi, seçim vaatlerini yerine getiremediği, hükümet ortağı Birlik partileriyle uyum sağlayamadığı ve çevre konusunda yeterince etkin olamadığı gerekçeleriyle eleştiriliyor.

Sol Parti Bölünüyor

Muhalefetteki Sol Parti ise parti içi çalkantılar nedeniyle güç kaybına uğrayarak neredeyse bölünme aşamasına geldi. Parti içinde kanatlar arasında yaşanan tartışmaların merkezinde bulunan partinin en popüler ismi Zara Waging Nehrin başına çektiği bir grup, yeni bir parti kurmaya hazırlanıyor. Sol Parti bölünecek mi sorusu, Almanya’da merakla beklenen bir konu haline geldi. Yapılan yorumlarda, Almanya’da merkezin sağındaki güçlenmenin, merkezin solunda yer alan partilerdeki dağınıklık ve Almanya’da artan ekonomik sorunlar, hayat pahalılığı gibi sorunlara cevap vermek yerine kendileriyle uğraşmakla doğrudan bağlantısı olduğu da ifade ediliyor.

Exit mobile version