Dünya

FED Faiz Artırımını Erteleyecek mi? Piyasalar Faiz İndirimlerini Bekliyor

Amerikan Merkez Bankası (FED) bu ay yapacağı toplantıda faiz artırıp arttırmayacağı konusunda piyasaların gözü kulağı FED Başkanı Jerome Powell’da. Ancak son açıklanan istihdam raporu, Amerika’da ekonomik toparlanmanın yavaşladığına işaret ediyor. Bu durum, FED’in faiz artırımını erteleyebileceği veya sonlandırabileceği beklentisini güçlendirdi. Piyasalar ise faiz indirimleri ne zaman başlayacağını merak ediyor.

İstihdam Raporu Beklentilerin Altında Kaldı

Amerika’da Çalışma Bakanlığı tarafından bugün açıklanan istihdam raporuna göre, tarım dışı istihdam Mart ayında 187 bin kişi arttı. Bu rakam, piyasa beklentisi olan 170 binin üzerinde olsa da, Şubat ayındaki 379 binlik artışın oldukça gerisinde kaldı. Ayrıca işsizlik oranı da %3,5’ten %3,8’e yükseldi.

İstihdam raporunun detaylarına baktığımızda, işgücüne katılım oranının %63,4’ten %63,2’ye gerilediğini görüyoruz. Bu da iş aramaktan vazgeçen veya iş bulamayan kişilerin sayısının arttığını gösteriyor. Ayrıca boş iş pozisyonları da 12 milyondan 8,8 milyona kadar düştü. Bu da işverenlerin yeni işe alım yapmaktan kaçındığını veya ihtiyaç duymadığını ortaya koyuyor.

İstihdam raporunun bir diğer önemli unsuru ise çalışan ücretleri. Saatlik ücretler Mart ayında %0,1 artarken, yıllık bazda %4,2 artış gösterdi. Bu rakamlar, ücret baskısının azaldığını veya en azından yavaşladığını gösteriyor. Çünkü ücretlerin artması, tüketici harcamalarını ve dolayısıyla enflasyonu tetikleyen bir faktör.

FED Faiz Artışlarında Frene Basacak mı?

FED, enflasyonla mücadele etmek için faizleri arttırma politikasını sürdürüyor. FED Başkanı Powell, son konuşmasında enflasyonun hedeflenen %2 seviyesinin üzerinde olduğunu ve bunun geçici bir durum olmadığını söyledi. Powell, ayrıca ekonomik toparlanmanın devam ettiğini ve istihdam piyasasının güçlendiğini de belirtti.

Ancak son istihdam raporu, Powell’ın sözlerini çürüten bir tablo çiziyor. Ekonomide ve istihdamda bir soğuma olduğu ve enflasyonun frenlenebileceği görülüyor. Bu durumda FED’in faiz artışlarında frene basabileceği veya sona gelinmiş olabileceği beklentisi artıyor. Piyasalar ise FED’in faiz indirimlerine ne zaman başlayacağını merak ediyor.

Ekonomistlerin bu konudaki tahminleri ise farklılık gösteriyor. Bazı ekonomistler, FED’in bu ayki toplantısında faiz artışını erteleyebileceğini veya daha az bir artış yapabileceğini düşünüyor. Bazı ekonomistler ise FED’in faiz artışlarını sürdüreceğini, ancak bu yıl sonuna kadar daha az sayıda artış yapacağını öngörüyor. Faiz indirimleri konusunda ise genel kanı, 2024’ün ilk çeyreğinin sonunda başlayabileceği yönünde.

Piyasaların Tepkisi Nasıl Olacak?

Piyasalar, FED’in faiz kararını beklerken, bugün açıklanan istihdam raporunu nispeten olumlu karşıladı. Borsalarda yükseliş eğilimi görülürken, dolar endeksi geriledi. Altın fiyatları ise yükseldi.

Piyasaların tepkisi, FED’in faiz kararına ve Powell’ın açıklamalarına bağlı olarak değişebilir. Eğer FED faiz artışını ertelerse veya daha az bir artış yaparsa, piyasalar bunu olumlu karşılayabilir. Ancak FED faiz artışlarını sürdürürse veya faiz indirimlerine dair bir sinyal vermezse, piyasalar bunu olumsuz karşılayabilir.

Piyasaların beklentisi, FED’in faiz indirimlerine ne zaman başlayacağı yönünde. Ancak bu beklenti, FED’in enflasyon hedefine ve ekonomik toparlanmaya bağlı olarak gerçekleşebilir. Bu nedenle piyasalar, FED’in her adımını yakından takip edecek.