Çorlu tren faciasında adalet arayışı devam ediyor

Çorlu’da 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasının 16. duruşması, adli tatilin sona erdiği gün gerçekleşti. Ancak acılı aileler, bekledikleri adaleti yine bulamadı. Mahkeme, dosyayı mütalaa hazırlanması için savcılığa gönderdi. Dava 23 Kasım’a ertelendi.

Hava durumunu takip etmediklerini itiraf ettiler

Duruşmada tanık olarak dinlenen TCDD çalışanları, kazanın olduğu bölgede hava durumunu takip etmediklerini, yol bekçisi bulunmadığını ve sadece üst yapıyı değiştirdiklerini itiraf ettiler.

Bir tanık, “Yazılı ya da sözlü emir yoktu. Hava durumunu takip etmiyordum ama kaza olduktan sonra telefonlarımıza yüklediğimiz bir programla hava durumunu takip etmeye başladık” dedi.

Bir başka tanık ise, “O dönemde yol bekçisi bulunmuyordu ama yol bekçileri olsa iyi olurdu. Eleman açığı vardı” diye konuştu.

Üst düzey yöneticiler yargılanmıyor

Duruşmada, TCDD Genel Müdürlüğü’nün de asli kusurlu olabileceğini gösteren bilirkişi raporu da gündeme geldi. Ancak mahkeme heyeti, raporda adı geçen üst düzey yöneticileri davaya dahil etmedi.

Acılı ailelerin avukatları, üst düzey yöneticilerin yargılanmasını talep ettiler. Avukatlardan biri, “Tüm deliller, tüm bilirkişi raporları üst düzey yöneticileri işaret ederken, başta İsa Apaydın olmak üzere mahkeme önüne getiremedik. Genel Müdürlük üzerindeki takipsizlik kararı kaldırılmadı” dedi.

Adalet mücadelesi sürüyor

Çorlu tren faciasında yakınlarını kaybeden aileler ise adalet mücadelesini sürdürüyor. Duruşma sonrasında açıklama yapan ailelerden biri, “Bugünden geriye baktığımızda hiçbir şeyin değişmediğini görüyoruz. Bir siyasi iradenin çok net bir şekilde yargılamanın üst seviyeye yürümemesi için elinden geleni ardına koymadığını görüyoruz” dedi.

Aileler, bundan sonra o takipsizlik kararı kalkana kadar her birinin adını bu dosyaya bakan her bir savcının her bir hakimin adını tarihe yazdıracağız” diye konuştu.

Çorlu tren faciası, 8 Temmuz 2018’de yoğun yağıştan altı boşalan menfezde raydan çıkan Halkalı-Uzunköprü seferini yapan trenin kaza yapması sonucu meydana gelmişti. Kazada 25 kişi hayatını kaybetmiş, 340 kişi yaralanmıştı.

Exit mobile version