Sağlık Bakanı Koca, Kuduz Aşısı ve 5 Dil Reçete Konularında Açıklama Yaptı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Mardin’de düzenlediği basın toplantısında, kuduz aşısı, 5 dil reçete, ishal vakaları ve merdiven altı estetik operasyonları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, Türkiye’nin kuduz riski yüksek ülkeler arasında gösterilmesine tepki göstererek, “Vakalarımız açısından hastaneye müracaat eden hastalarımızda da bir artış olmadığını çok rahatlıkla söyleyebilirim” dedi. Ayrıca, kuduz aşısı yok iddialarını da yalanladı.

Kuduz Aşısı Var

Bakan Koca, Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) Türkiye’yi kuduz riski yüksek ülkeler arasında göstermesine ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

“Kuduz aşısı konusunda bir sıkıntımız yok. Bu konuda özellikle son dönemde CDC’nin Türkiye’yi kuduz riski yüksek ülkeler arasında göstermesi bizi şaşırttı. Bu konuda Dünya Sağlık Örgütü ile de görüştük. Bu konuda bir yanlış anlaşılma olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’de kuduz vakası yok. Vakalarımız açısından hastaneye müracaat eden hastalarımızda da bir artış olmadığını çok rahatlıkla söyleyebilirim.”

5 Dil Reçete Sağlık Turizmi İçin

Bakan Koca, reçete sistemine 5 yabancı dil eklenmesinin gerekçesini ise şöyle açıkladı:

“Yapılmak istenen özellikle Türkiye her geçen gün sağlık turizminin üssü olmaya, önemli 3 ülkeden biri olmaya doğru hızla ilerliyor. Yabancı olan hastanın kendi ülkesinde reçetenin anlaşılır olmasını sağlamak için yapılan bir düzenlemedir. Birileri bir yerlere çekmek istiyor. Varsın nereye çekerlerse çeks inler, hakikat bundan öte değildir.”

İshal Vakalarına Dikkat

Bakan Koca, bazı illerde görülen ishal vakalarına da değinerek, salgın riski olmadığını belirtti. Bakan Koca, şunları söyledi:

“Biliyorsunuz yer yer bölgesel şebekeden su arıtmadan kaynaklı ishal vakalarını görüyoruz. Ve Halk Sağlığı ekibimiz sahada yaygın bir şekilde analizlerini çok sıkı bir şekilde yapıyor. Klorlamayı yakından takip ediyoruz. Gerektiğinde kaynağını ortadan kaldırmak noktasında da bir gayrete, çaba içinde oluyoruz. Genel bir salgın olduğundan söz etmek mümkün değil.”

Merdiven Altı Estetik Operasyonlarına Savaş

Bakan Koca, merdiven altı estetik operasyonlarına da sert tepki göstererek, bu tarz uygulamaların tepesinde olacaklarını vurguladı. Bakan Koca, şöyle konuştu:

“Özellikle sağlık turizmi açısından da aldığımız açısından da son derece önemli çok yakın takipteyiz. Buradan özellikle ifade etmek istiyorum. Özel sektör başta olmak üzere bu tarz uygulamaların tepesinde olacağız.”

Exit mobile version