Arslantepe Höyüğü’nün ‘Karşılama Merkezi’ne Temel Atıldı

Malatya’da bulunan ve UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Arslantepe Höyüğü’nün ‘Karşılama Merkezi’nin temel atma töreni, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla gerçekleştirildi. Bakan Ersoy, Arslantepe Höyüğü’nün 6 bin yıllık tarihiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir açık hava müzesi olduğunu belirtti.

Arslantepe Höyüğü’nün Tarihi Önemi

Bakan Ersoy, törende yaptığı konuşmada, Arslantepe Höyüğü’nün MÖ 6 bin yıllarından, MS 11’inci yüzyıla kadar iskan gören, Geç Kalkolitik Dönem’den Demir Çağı’na kadar geçen tarihsel sürecin buluntularını barındıran, Hititlerden Roma ve Bizans’a kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir bölge olduğunu söyledi.

Arslantepe Höyüğü’nün bu özellikleriyle 2021 yılında 44’üncü UNESCO Dünya Miras Komitesi oturumunda, üstün evrensel değeri de dikkate alınarak Dünya Miras Listesine ülkemizin 19’uncu alanı olarak kaydedildiğini hatırlatan Bakan Ersoy, höyükte yapılan kazılar sonucunda elde edilen eser zenginliğine de değindi.

Bakan Ersoy, şöyle devam etti: “Höyükte 1930’lu yıllardan itibaren gerçekleştirilen arkeolojik kazılar sonucunda; MÖ 3300- 3000 yıllarına ait bir kerpiç saray, MÖ 3600- 3500’lere ait tapınak, iki bini aşkın mühür baskısı, kaliteli metal eserler bulunmuştur. Elde edilen veriler göstermektedir ki o dönemde Arslantepe; aristokrasinin doğduğu ve ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı resmi, dini ve kültürel bir merkezdir. İncelendiğinde, sarayın koridor duvarlarının baskı motif ve duvar resimleri ile bezendiği görülmektedir. Binanın çeşitli bölümlerinde çok sayıda mühür baskısının bulunması, idari etkinliklerin yoğunluğunu ve çok sayıda memurun çalıştığını ortaya koymaktadır. Bu höyük, Yakın Doğu’da ilk devlet toplumunun ortaya çıkışına istisnai biçimde tanıklık ederken, 4. bin yıl Uruk Uygarlığı ile ilişkili olmasına karşın özgün mimari özellikler sergilemektedir.”

Arslantepe Höyüğü’nün ‘Karşılama Merkezi’ Projesi

Bakan Ersoy, Arslantepe Höyüğü’nün ziyaretçilerin uğrak noktası olduğunu ve ziyaretçilerin genel ihtiyaçlarını karşılamak için bir karşılama merkezi yapılması planlandığını ifade etti. Bu amaçla, höyüğün sınırları dışında, 3’üncü Derece Arkeolojik sit alanında, mevcutta ilköğretim okulu olarak kullanılan yapıların bulunduğu parsellerin kamulaştırıldığını ve Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi’nin (ICOMOS) önerileri de dikkate alınarak proje hazırlandığını bildirdi.

Bakan Ersoy, projenin maliyetinin bir kısmının Fırat Kalkınma Ajansı geri kalan miktarının ise Bakanlık tarafından karşılanacağını ve projenin çok kısa sürede tamamlanacağına inandığını söyledi. Bakan Ersoy, “Geldiğimiz bu noktada, temelini atacağımız karşılama merkezimizin hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Ersoy ve katılımcılar tarafından Arslantepe Höyüğü’nün ‘Karşılama Merkezi’nin temeli atıldı.

Exit mobile version