İsrail, Türkiye üzerinden Avrupa’ya gaz boru hattı ulaştırmayı planlıyor

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesinin ardından yeni bir hamle yapmaya hazırlanıyor. Londra’da yayın yapan Suudi Arabistan merkezli Avşar gazetesi, Netanyahu’nun Türkiye üzerinden Avrupa’ya gaz boru hattı ulaştırmayı düşündüğünü iddia etti.

İsrail’in mevcut gaz ihracatını artırma çabası

Habere göre, Netanyahu bakanlık yetkililerine İsrail’in mevcut gaz ihracatını artırma konusunda alternatifleri incelemesi talimatı verdi. Göz önünde bulundurulan seçeneklerden biri de Türkiye’den İsrail’in en büyük açık deniz doğalgaz sahası Leviatan’a kadar bir sualtı boru hattının inşa edilmesi.

Söz konusu plan kapsamında, gaz Türkiye’ye, ardından da Güney Avrupa ülkelerine yönlendirilecek. Aynı habere göre, bu plan sayesinde Avrupa’nın Rus boru hattına bağımlılığı da azaltılacak.

Türkiye’nin kilit rolü

Türkiye’nin bu planda kilit bir öneme sahip olduğunun altını çizen Suudi gazete, “Önerilen boru hattı, kilit öneme sahip Türk-Avrupa boru hattını, İsrail’deki, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi komşu ülkelerdeki bol gaz rezervlerine bağlamayı amaçlıyor” değerlendirmesinde de bulundu.

Siyasi kaynaklar ise Netanyahu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu boru hattının Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçmesini istediğini bildiğini söyledi. Aynı kaynaklar, Netanyahu’nun Türkiye’den bu konuda somut adımlar talep etmesini beklemesi gerektiğini de eklediler.

İsrail ile Türkiye arasında ilişkiler, 2010 yılında Mavi Marmara gemisine yapılan saldırının ardından bozulmuştu. İki ülke arasında 2016 yılında imzalanan anlaşma ile ilişkiler kısmen düzelmişti. Ancak son dönemde yaşanan gelişmeler, iki ülke arasındaki yakınlaşmayı yeniden gündeme getirdi.

Exit mobile version