Dünya

ABD’de işsizlik maaşı başvuruları düştü

ABD Çalışma Bakanlığı, haftalık işsizlik maaşı başvurularına ilişkin verileri açıkladı. Verilere göre, ülkede ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı, 26 Ağustos ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 4 bin kişi azalışla 228 bine indi. Bu sonuç, piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti.

Piyasa beklentisi aşıldı

Piyasa beklentileri, işsizlik maaşı başvurularının bu dönemde 235 bin olması yönündeydi. Ancak veriler, beklentilerin 7 bin kişi altında gerçekleştiğini gösterdi. Bu sonuç, ABD ekonomisinin pandemi sonrası toparlanma sürecinde istihdam piyasasında iyileşme olduğuna işaret etti.

Önceki haftanın verisi revize edildi

İşsizlik maaşı başvurularına ilişkin önceki haftanın verisi de 230 binden 232 bine revize edildi. Böylece, önceki hafta da piyasa beklentilerinin altında kalan işsizlik maaşı başvurularının daha da düştüğü ortaya çıktı.

4 haftalık ortalama arttı

Geçen hafta itibarıyla 4 haftalık ortalama işsizlik maaşı başvuruları ise, bir önceki haftaya kıyasla 250 kişi artışla 237 bin 500’e çıktı. Bu artış, işsizlik maaşı başvurularının dalgalanmaya devam ettiğini gösterdi.

Süregelen işsizlik maaşı başvuruları yükseldi

Süregelen işsizlik maaşı başvuruları ise 19 Ağustos ile biten haftada 28 bin kişi artarak 1 milyon 725 bine yükseldi. Bu artış, halen işsizlik maaşı alan kişilerin sayısının yüksek seviyelerde seyrettiğini gösterdi.

İstihdam raporu bekleniyor

ABD Çalışma Bakanlığı’nın Cuma günü açıklayacağı Ağustos ayı istihdam raporu ise piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Piyasa beklentileri, Ağustos ayında ülkede istihdamın 750 bin kişi artması ve işsizlik oranının yüzde 5,4’ten yüzde 5,2’ye gerilemesi yönünde.