Ekonomi

Temmuzda Ticaret Açığı Rekor Kırdı, Cari Açık ve Ekonomik Güven Endeksi Endişe Veriyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, temmuz ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14.2 artarak 12 milyar doların üzerine çıktı. Bu rakam, son 10 yılın en yüksek temmuz ayı dış ticaret açığı olarak kayıtlara geçti.

Temmuz ayında ihracat yüzde 34.4 artarak 19.4 milyar dolar, ithalat ise yüzde 37.5 artarak 31.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 61.6 oldu.

Dış ticaret açığındaki artışta altın ithalatının önemli bir payı bulunuyor. Temmuz ayında altın ithalatı yüzde 131 artarak 3.1 milyar dolara yükseldi. Altın hariç dış ticaret açığı ise yüzde 1 azalarak 9 milyar dolara geriledi.

Cari Açık Ne Zaman Düşecek?

Temmuz ayındaki dış ticaret açığının cari işlemler dengesine de olumsuz yansıması bekleniyor. Haziran ayında cari işlemler hesabında 1.8 milyar dolar fazla veren Türkiye, temmuz ayında yeniden cari açık vermeye başlayacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından henüz açıklanmayan temmuz ayı cari işlemler dengesi verisinin 4-4.5 milyar dolar arasında bir açık göstermesi öngörülüyor. Böylece, son 12 aylık cari işlemler açığı da 120 milyar dolara yaklaşacak.

Cari işlemler dengesindeki bozulmanın önüne geçmek için son dönemde atılan sıkılaştırma adımları ise henüz sonuç vermedi. Faizlerin artırılması, kredi kartlarına taksit sınırlaması, otomotiv ithalatına kota getirilmesi gibi tedbirlerin talebi dengelemesi ve tüketim malı ithalatını kısması hedefleniyor.

Ancak bu tedbirlerin etkisinin ikinci yarıda daha belirgin olması bekleniyor. Ekonomideki büyüme hızının da yavaşlamasıyla birlikte cari işlemler açığının yıl sonuna doğru düşmesi öngörülüyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, cari işlemler açığının yıl sonunda 40 milyar dolar civarında olacağını tahmin ettiklerini söyledi. Piyasa beklentisi de cari işlemler açığının yıl sonunda 40-45 milyar dolar arasında gerçekleşeceği yönünde.

Ekonomik Güven Endeksi Son Bir Yılın En Düşük Seviyesinde

TÜİK tarafından açıklanan ekonomik güven endeksi ise temmuz ayında 99.3 iken, ağustos ayında yüzde 5.2 oranında azalarak 94.1’e geriledi. Bu rakam, son bir yılın en düşük seviyesi olarak kaydedildi.

Ekonomik güven endeksi, tüketici ve üretici güven endekslerinin birleştirilmesiyle oluşturulan bir göstergedir. Ekonomideki genel gidişat ve beklentiler hakkında bilgi verir.

Ekonomik güven endeksindeki düşüşte en büyük paya sahip olan tüketici güven endeksi, temmuz ayında 79.5 iken, ağustos ayında yüzde 8.5 oranında azalarak 72.7’ye indi. Tüketici güven endeksindeki düşüşte, kurdaki artış, faizlerdeki yükseliş ve tüketim talebini kısıtlayıcı tedbirlerin etkili olduğu belirtiliyor.

Ekonomik güven endeksinin diğer bileşenleri olan reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endeksleri de temmuz ayına göre ağustos ayında düşüş gösterdi.

Ekonomik güven endeksindeki düşüş, ekonomideki belirsizlik ve kötümserliğin arttığını gösteriyor. Bu durumun ekonomik aktivite ve büyüme üzerinde olumsuz etkileri olabileceği uyarısında bulunuluyor.