Memur Maaş Zammında Sürpriz Beklenmiyor

Memur maaş zammıyla ilgili son gelişmeleri ve beklentileri değerlendiren ekonomist Turgay Tanülkü, hakem kurulunun kararını ne zaman açıklayacağına dair bir bilgi olmadığını, ancak sürpriz beklenmediğini söyledi.

Hakem Kurulu Kararını Ne Zaman Açıklayacak?

Tanülkü, memur maaş zammının belirleneceği hakem kurulunun dört toplantı yaptığını, ancak henüz bir anlaşma sağlanamadığını belirtti. Hakem kurulunun 11 üyesinin ilk tanesini işverenin atadığını, yani kamu tarafının belirlediğini hatırlatan Tanülkü, “Hakem kurulundan sürpriz çıkmaz mı diyorsunuz, sürpriz çıkmaz. Belki en son devletin önerdiğinin bir iki puanın üstünde bir şey olabileceğini düşünüyorum. Çok farklı bir şey çıkmaz.” dedi.

Tanülkü, hakem kurulunun kararını ne zaman açıklayacağına dair bir bilgi olmadığını da ifade etti. “Ağustos ayı enflasyonundan sonra bunu söylemek daha mümkün olacak. Pazartesi günü göreceğiz bunu.” diye konuştu.

Memur Maaş Zammında Sürpriz Beklenmiyor

Tanülkü, memur maaş zammında sürpriz beklenmediğini de vurguladı. “Ben memur maaşları için çok farklı bir şey beklemiyorum çünkü şuna da güveniyorlar: Yüksek bir enflasyon farkı gelecek, bu artışı da onunla eklediklerinde bir gelir halüsinasyonu yaratacaklarını da düşünüyorlar.” dedi.

Tanülkü, enflasyon farkının yüzde 30’lar civarında olacağını tahmin ettiğini söyledi. “Aslında hani ağustos ayı enflasyonundan sonra bunu söylemek daha mümkün olacak.” diye ekledi.

Tanülkü, memur maaş zammının ilk yarısı için yüzde 15 ile yüzde 20 arasında bir şey olacağını düşündüğünü belirtti. “Bu ne memurlar için derde deva olacak şunu da göreceğiz biz. Yani 3-4 yıldır zaten sürekli olarak görüyoruz, memur maaşları ve emekli maaşları sürekli olarak 6 aydaki bir 6 ayda kardeşler enflasyonun altında kalıyor.” dedi.

Memurların ve Emeklilerin Talepleri Neler?

Tanülkü, memurların ve emeklilerin taleplerinin karşılanması için daha fazla zam gerektiğini savundu. “Türkiye’nin gelir dağılımı o kadar bozuk ki, bugün memurların emeklileri zaten konuşmak bile çok zor geliyor. Memurların yaşaması özellikle kira, kiralar konusunda Türkiye dünyada rekorlar kıran bir ülke haline geldi. Bu insanlar kiraları karşılayacaklar, barınma değer ısınma giderlerini karşılayacaklar, çocuklarının eğitim masraflarını karşılayacaklar, gıda yine çok yüksek enflasyonda görüyoruz.” dedi.

Tanülkü, memurların ve emeklilerin haklarıyla ilgili bir açıklama gelecek mi diye sorulduğunda ise şöyle cevap verdi: “Ben memur sendikalarının bu anlaşmazlığı açıkladığında da bir şeyi gördüm. Hani ben memur sendikalarının çok güçlü bir mücadele verdiğini düşünmüyorum. Çünkü Türkiye’de sendikal hareket zaten çok zayıf durumda. Hani memur sendikalarının da hükümetle çok yakın ilişkiler içinde olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla burada çok büyük bir tepki beklemiyorum. Ama tabii ki memurların ve emeklilerin haklı taleplerini dile getirmeleri gerekiyor. Çünkü bu insanlar bu ülkenin en önemli unsurları. Bu insanlar bu ülkenin kamu hizmetlerini yürütüyorlar. Bu insanlar bu ülkenin geleceği için çalışıyorlar. Bu insanların mutlu olması, refah seviyesinin yükselmesi gerekiyor.” dedi.

Exit mobile version