Gündem

Avrupa Birliği’nden Genişleme Sinyali! Charles Michel Tarih Vererek Çağrı Yaptı

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, AB’nin genişlemesi konusunda önemli bir açıklama yaptı. Michel, 2030 yılına kadar yeni üyeleri kabul etmek için hazır olmaları gerektiğini belirtti.

Slovenya’da Forumda Konuştu

Michel, Slovenya’nın başkenti Ljubljana’da düzenlenen “Brdo-Brijuni Süreci” adlı forumda konuştu. Forumun katılımcıları arasında Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan’ın devlet ve hükümet başkanları da vardı.

Michel, forumda yaptığı konuşmada, AB’nin genişlemesi için 2030 yılını işaret etti. “Birliğe yeni üye kabulü için 2030’a kadar hazır olmalıyız. Bu çok hırslı bir şey ama gerekli. Zaten bu durum ciddi olduğumuzu gösteriyor.” dedi.

Hangi Ülkeler Kastediliyor?

Michel’in genişleme ile hangi ülkeleri kastettiği net olarak belirtilmedi. Ancak forumun katılımcısı olan Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan’ın AB’ye üyelik sürecinde farklı aşamalarda olduğu biliniyor.

Bu ülkelerden Karadağ ve Sırbistan müzakere sürecinde ilerleme kaydediyor. Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ise müzakerelere başlamayı bekliyor. Bosna Hersek ve Kosova ise adaylık statüsüne ulaşmaya çalışıyor.

Türkiye’nin Durumu Ne?

Türkiye ile AB arasındaki ilişkiler ise inişli çıkışlı bir seyir izliyor. Türkiye, 2005 yılında resmen katılım müzakerelerine başladı ancak 18 yıldır sadece birkaç fasıl açabildi. Türkiye’nin AB üyeliği konusunda bazı AB ülkelerinin çekinceleri olduğu da biliniyor.

Türkiye ve AB arasında son dönemde yaşanan gerilimler nedeniyle müzakereler durma noktasına geldi. Ancak iki taraf da ilişkileri iyileştirmek için çaba gösteriyor. Türkiye’nin AB’ye tam üyelik hedefinden vazgeçmediği de vurgulanıyor.