Dünya

E-Scooter Yasağı: Şehirde Artık Sadece E-Bisiklet Var

Paris, bu hafta Avrupa’da kiralık e-scooter’ların tamamen yasaklandığı tek şehir oldu. Şehirde faaliyet gösteren üç operatör, scooter’larını Eylül ayına kadar kaldırmak zorunda kaldı. Operatörler ise 2024 Olimpiyatları öncesinde e-bisiklet filolarını genişletmeyi planlıyor.

Neden Yasaklandı?

Paris’te kiralık e-scooter’ların yasaklanmasının nedeni, Nisan ayında yapılan bir referandumdu. Referandumda, Parislilere kiralık scooter’lar konusunda iki seçenek sunuldu: lehte ya da aleyhte. Oy verenlerin yüzde 90’ı paçalara karşı çıktı.

Referandumun sonucu, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo’nun ulaşım politikasının bir parçası olarak görülüyor. Hidalgo, şehri daha yeşil ve bisiklet dostu hale getirmek için çalışıyor. Ayrıca, scooter’ların kaldırım ve yolları tıkadığı, trafik güvenliğini tehlikeye attığı ve gürültü kirliliği yarattığı gibi şikayetler de vardı.

Operatörler Ne Diyor?

Paris’te kiralık e-scooter işletme lisansına sahip üç firma olan Lime, Dott ve Tier, CNBC’ye yaptıkları açıklamada, scooter’larını Eylül ayına kadar çıkaracaklarını doğruladı. Şehirde yaklaşık 15 bin e-scooter’dan oluşan birleşik bir filoları vardı.

Operatörler, referandumun adil olmadığını savundu. Katılımın oy kullanma hakkına sahip olanların yalnızca yüzde 7’sini temsil ettiğini belirttiler. Ayrıca, şehrin dünyanın en çok ziyaret edilen şehirlerinden birinde turistler arasında popüler olan çevre dostu bir ulaşım yöntemini benimseyen diğer kentsel merkezlere ayak uyduramayacağını da iddia ettiler. Özel e-scooter kullanım kurallarında herhangi bir değişiklik olmayacağını da eklediler.

E-Bisiklet Filoları Genişliyor

Operatörler, scooter’larını başka bir yere taşıdıktan sonra artık odak noktalarını Paris’teki e-bisiklet tedarikini büyütmeye kaydıracaklarını söylediler. E-bisikletler, scooter’lara göre daha az tartışmalı bir ulaşım aracı olarak görülüyor.

Bir Lime sözcüsü, “Lime e-scooter’ları Ağustos ayının sonunda Avrupa’daki diğer şehirlere gitmek üzere Paris’ten ayrılacakken, Parisli sürücüler şimdiden genişleyen e-bisiklet filomuza yöneliyor” dedi.

Lime’ın Paris scooter filosunun toplamı 5 bin civarındayken, yaklaşık 10 bin bisiklet vardı. Şirket, geçen yıl başkentte bisikletle yapılan yolculukların yüzde 73 arttığını söyledi.

Dott, scooter’larını Bordeaux ve Belçika dahil olmak üzere yeni ihalelere imza attığı yerlere göndereceğini söyledi. Bir sözcü, şirketin e-bisiklet filosunu artırdığını ve gelecek yıl Temmuz ayında başlayacak Olimpiyatlar öncesinde Paris banliyölerine kadar genişletmeyi umduklarını söyledi.

Tier ise, scooter’larını Almanya, İsveç ve Danimarka gibi diğer pazarlara taşıyacağını duyurdu. Şirket, Paris’te 5 bin e-bisiklet ile hizmet vermeye devam edeceğini belirtti.

E-Scooter’ların Durumu Ne?

Paris, e-scooter’ları yasaklayan tek şehir değil. Dünyanın dört bir yanındaki şehirler, bir uygulama aracılığıyla kilidi açılan ve ücreti dakika bazında ödenen bu tür araçların tehlikeli bir kamu sorunu mu yoksa kentsel mobilitenin geleceğinin bir parçası mı olduğunu tartışıyor.

Paylaşımlı scooter’lar Marsilya ve Lyon da dahil olmak üzere diğer Fransız şehirlerinde hala mevcut. Pek çok şehir, kullanıcılara yönelik cezalar yoluyla uygulanan hız sınırları ve park alanları gibi scooter’lara yönelik kısıtlamalar getirdi. Bazıları kaldırımlarda ve bisiklet yollarında sürülmesine izin verirken bazıları vermiyor. Ancak daha önce bunları memnuniyetle karşılayan şehirlerin doğrudan yasaklama yapması nadirdir.