Petrol Fiyatları Çin’in Ekonomik Teşvikleri ve ABD’deki Fırtınalarla Yükseliyor

Çin’in ekonomik teşvik tedbirlerini hayata geçirmesi ve ABD Körfezi’nde tropik fırtınaların etkisiyle uluslararası petrol fiyatları 28 Ağustos’ta (yerel saatle) yukarı yönlü bir seyir izledi. Uluslararası petrol fiyatları üst üste üçüncü günde de artış gösterdi.

WTI 80 Dolar Sınırını Geçti

Yabancı medya kuruluşlarının haberlerine göre, West Texas Intermediate Oil’in (WTI) Ekim ayı fiyatı, New York Ticaret Borsası’nda bir önceki işlem gününe kıyasla yüzde 0,34 (27 sent) artarak varil başına 80,10 dolara yükseldi. WTI üç gündür yükseliyor ancak toplam artış oranı sadece %1,53 oldu.

Kuzey Denizi Brent ham petrolünün Ekim ayı fiyatı ise %0,02 (2 sent) artarak varil başına 83,80 dolara çıktı.

Uluslararası petrol fiyatları, ABD’de faiz artışının ham petrol talebini olumsuz etkileyeceği kaygıları ile Çin’in ekonomik teşvik paketine dair umutlar ve ABD Körfez Kıyısı’ndaki fırtınaların petrol arzını aksatabileceği ihtimali arasında dalgalı bir seyir izledi.

Çin’in Teşvik Paketi Petrol Talebini Canlandırabilir

Çin’in ham petrol talebi yakından izlenirken, Çin hükümetinin borsayı desteklemek için 15 yıl sonra ilk defa hisse senedi işlem damga vergisini indirdiği haberleri, Çin’in ekonomik teşvik paketinin petrol talebini canlandıracağı beklentilerini güçlendirdi.

Çin Maliye Bakanlığı damga vergisini 28’inden itibaren %0,1’den %0,05’e indirdiğini ve Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu’nun da halka arz sürecini yavaşlatacağını, büyük hissedarların hisse satışlarını sınırlayacağını ve marj ticaretini azaltacağını açıkladı.

Tropik Fırtınalar Petrol Arzını Risk Altına Alıyor

Meksika Körfezi’nde çıkan tropik fırtına Idalia’nın Kategori 3 kasırgaya dönüşmesi bekleniyor. Bu durum petrol tesislerinin güvenliğine yönelik endişeleri artırıyor. Florida valisi yaptığı basın açıklamasında, Idalia’nın 29 Ağustos’ta Florida Körfez Kıyısı’na ulaşmadan önce en az Kategori 3 kasırga seviyesine çıkacağını söyledi.

Swissquart Bank’ın kıdemli analisti Ippek Ozkardesskaya, “Ham petrol ticaret hacimleri Temmuz ayında son iki yılın en düşük seviyesindeydi” dedi. Ancak büyük petrol üreticisi ülkelerdeki arz kısıtlamalarının petrol fiyatlarının yukarı yönlü hareketine devam edeceğini tahmin etti.

Exit mobile version