Ekonomi

IMF heyeti Türkiye’ye geliyor, otomotiv sektöründe sıfır araç bolluğu

Türkiye ekonomisi ile ilgili son gelişmeleri sizler için derledik. İşte haberimizin detayları:

IMF heyeti Eylül sonunda Türkiye’ye geliyor

Son günlerde Türkiye ekonomisi ile ilgili tartışmaların odağında IMF konusu yer alıyordu. Bazı ekonomistler, Türkiye’nin IMF’siz IMF programı uyguladığını iddia ederken, bazıları ise Türkiye’nin IMF ile anlaşma yapması gerektiğini savunuyordu.

Bu tartışmaların ortasında, IMF’den yapılan bir açıklama dikkat çekti. IMF, Eylül ayının sonunda Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştireceğini duyurdu. Ancak bu ziyaretin rutin olduğunu ve Türkiye’nin IMF’den mali yardım talep etmediğini vurguladı.

IMF’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“IMF’den gelen teknik ekip, 4. madde konsültasyonuna hazırlık amacıyla Türk yetkililerle görüşmeler yapmak üzere Eylül ayı sonunda Türkiye’ye bir ziyarette bulunacak. IMF, Türk yetkililerden herhangi bir mali yardım talebinde bulunma niyetinde olduklarına dair herhangi bir işaret almadı.”

  1. madde konsültasyonu, IMF’nin üye ülkelerin ekonomik politikalarını değerlendirdiği ve tavsiyelerde bulunduğu bir süreç olarak biliniyor.

IMF heyetinin Türkiye ziyareti, ekonomik görünüm, makroekonomik politikalar, yapısal reformlar ve finansal istikrar gibi konuları kapsayacak. Heyet, ziyaret sonrasında bir rapor hazırlayacak ve bu rapor kamuoyu ile paylaşılacak.

IMF ile Türkiye arasındaki son 4. madde konsültasyonu 2019 yılında gerçekleştirilmişti. O zamandan beri, Türkiye ile IMF arasında resmi bir temas olmadığı biliniyordu.

Otomotiv sektöründe sıfır araç bolluğu

Otomotiv sektöründe ise son aylarda yaşanan sıfır araç kıtlığı sona erdi. Ancak bu kez de sıfır araç satışları düşük seviyede kaldı.

Geçtiğimiz aylarda, sıfır araç bulmak için bayi bayi gezen vatandaşlar, şimdi ise yüksek fiyatlar nedeniyle araç almaktan vazgeçiyor.

Otomotiv sektörü temsilcileri, sıfır araç talebinin azalmasının nedenlerini şöyle sıraladı:

  • Döviz kurlarındaki yükseliş nedeniyle otomobil fiyatlarının artması
  • Faiz oranlarının yüksek olması nedeniyle kredi kullanımının azalması
  • Pandemi döneminde gelir kaybı yaşayan vatandaşların araç alımını ertelemesi
  • İkinci el araç piyasasında fiyatların düşmesi nedeniyle sıfır araca olan ilginin azalması

Bu nedenlerle, otomotiv sektöründe sıfır araç bolluğu yaşanıyor. Bayiler, ellerindeki araçları satmak için müşterilerini arıyor ve kampanyalar düzenliyor.

Ancak bu çabalar da yeterli olmuyor. Çünkü Türkiye’de sıfır otomobil fiyatları çok yüksek seviyelere ulaştı. Bir milyon liranın altında sadece 67 model kaldı. Normal bir otomobil almak isteyen vatandaşın ise en az 1 milyon lira gözden çıkarması gerekiyor.

Otomotiv sektörü temsilcileri, sıfır araç satışlarının artması için fiyatların düşmesi, faiz oranlarının indirilmesi ve vergi indirimlerinin yapılması gerektiğini belirtiyor. Aksi takdirde, sektörün zor günler geçireceği uyarısında bulunuyor.