Emlak

Kapora Dolandırıcılığına Dikkat! Arsa Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Arsa satışlarında son dönemde yaşanan artış, dolandırıcıların da iştahını kabarttı. Özellikle internet üzerinden verilen hayali ilanlarla, yatırımcıları kandıran sahtekarlar, kapora alarak ortadan kayboluyor. Peki kapora dolandırıcılığı nasıl yapılıyor ve dolandırılmamak için neler yapılmalı? İşte uzmanlardan vatandaşlara uyarılar ve yeni trend.

Arsa Satışlarına Göz Diken Dolandırıcılar

Son depremde arsa satışlarında bir hayli artış yaşanınca, sektör dolandırıcıların da gözüne girdi. Sahtekarlar, piyasaya hedef aldı ve arsalar üzerindeki kapora dolandırıcılığını arttırdı.

Dolandırıcılar, özellikle internet üzerinden verdiği hayali ilanlarla, değeri düşük ücretlerle yatırımcının dikkatini çekiyor. Çünkü bir portalda denize sıfır, içi çok güzel bir şekilde bir arsanın ilanını görüyorsunuz. Daha sonrasında da rakam çok cazip hale getiriliyor. Aramamanız mümkün değil.

Örnek vermek gerekirse, diyor ki “İşte şu metrekarede işte 300 bin lira bir ilan”. Ve daha sonrasında o ilanı aradığınız takdirde karşı taraftaki kişi diyor ki “Aman orası çok fazla talep var. Eğer buraya almak istiyorsanız bize hemen bir kapora gönderin. İşte 20 bin lira gönderin, 30 bin lira gönderin”. Artık durumuna göre olan vatandaşa oluyor.

Hayatı boyunca belki de tüm birikimini bir telefonla dolandırıcıya kaptıran vatandaşlar, bir kez daha telefonla aradığında ya telefon kapalı oluyor ya da o telefon hiç açılmıyor.

Gözlemlediğimiz yaklaşık ilan sitelerinde bir buçuk milyon civarında ilan görülüyor. Bunlar tabii bu çok ciddi bir rakam. Hani bunların kimisinin çift iki üç dört kere girildiğini düşünüyoruz. Kimisi hiç olmayan arsaların girildiğini düşünüyoruz.

Güvenle Arsa Alımı Yapmak İçin Uzmanların Tavsiyesi

Güvenle arsa alımı yapmak için uzmanların tavsiyesi şöyle:

– Asla arsayı görmeden para göndermeyin.

– Zaten o arsa sahibi mi emlakçı bile olsa aracı bile olsa herhangi bir şekilde kapora alma yetkisi asla yoktur.

– Ve bununla ilgili de evrakları görmeyi talep edin.

– Ya belediyelerden veya il özel idareden bilgisinin alınması gerekiyor.

– Ya da mutlaka uzmanlardan görüş alınarak bu arsalar alınıyor olması lazım.

Uzmanlar, kapora dolandırıcılığına karşı Ticaret Bakanlığı’na da çağrıda bulundu. En önemli önlem açıkçası devletimizin, özellikle de Ticaret Bakanlığı’mızın, bu ilan sayfalarına herkesin giriş yapmasını engellemesi gerekiyor. Herkes yani bugün üyeliği olan herkes buralara ilan girebiliyor. Bu doğru bir şey değil. Burada bir lisanslama sürecine gidilmesi gerekiyor.

Kapora Dolandırıcılığından Korunmanın Yolları

Kapora dolandırıcılığından korunmanın yolları ise şöyle sıralanabilir:

– Arsa almak istediğiniz kişi veya kurumun güvenilirliğini araştırın.

– Arsanın tapu kaydını, imar durumunu, vergi borcunu ve diğer detaylarını kontrol edin.

– Arsayı mutlaka yerinde görün ve çevresindeki arsaların değerini öğrenin.

– Arsa alım satım sözleşmesi yapın ve noter onaylı olsun.

– Kapora verirken mutlaka makbuz alın ve kaporanın iadesi durumunda şartları belirleyin.

– Arsa alım satım işlemini tapu dairesinde yapın ve tapu harcını orada ödeyin.

Bu şekilde kapora dolandırıcılığına karşı tedbirli olabilir ve yatırımınızı güvenle yapabilirsiniz.