Dünya

Surinam’ın Petrol Hayalleri Ertelendi

Surinam, Fransız enerji devi TotalEnergies’in ülkenin açıklarındaki 58. blok için milyar dolarlık nihai yatırım kararını (FID) ertelemesiyle büyük bir hayal kırıklığına uğradı. Bu, eski Hollanda kolonisinin zaten krize eğilimli ekonomisini yeniden canlandıracak büyük bir petrol patlamasına umut bağlayan Devlet Başkanı Chan Santokhi’nin planlarını altüst etti.

Neden Gecikme Var?

TotalEnergies, 58. blok için FID’yi 2022’den 2023’e ertelediğini duyurdu. Gecikmenin nedenleri arasında sondaj sonuçlarıyla ilgili endişeler ve 2020’den bu yana yapılan beş keşifteki yüksek gaz/petrol oranı gösterildi . Bu oran, petrolün gazla karıştığını ve bu nedenle daha az değerli olduğunu gösteriyor.

FID, bir petrol projesinin ticari olarak uygulanabilir olduğuna karar vermek için gereken son adımdır. Bu kararın alınması, projeye yatırım yapılmasını ve petrol üretiminin başlamasını sağlar. TotalEnergies’in FID’yi ertelemesi, Surinam’ın ilk petrolünü çıkarmasını da geciktirdi. Bu da, borç krizi ve aşırı çift haneli enflasyonla mücadele eden Paramaribo’daki ulusal hükümete yük oluyor.

Surinam’ın Ekonomik Krizi

Surinam’ın ekonomik krizi, eski cumhurbaşkanı ve hükümlü katil Desi Boutrese’nin 10 yıllık rejiminden kaynaklanıyor. Boutrese, aşırı yolsuzluk, suiistimal ve aşırı harcamalarla ülkeyi mali açıdan zayıflattı. Bu durum, yedi yüz binden az nüfusu olan Güney Amerika ülkesini özellikle sert bir şekilde vuran 2020 salgınıyla daha da kötüleşti .

Surinam, üç yıldan fazla bir süre borç temerrüdünde kaldı; Paramaribo, harcamaları dizginlemek için zorunlu ekonomik reformların uygulanması karşılığında Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) 688 milyon dolarlık bir kurtarma paketi almak zorunda kaldı . Bu önlemlerin anahtarı Paramaribo’nun Surinam dolarını dalgalandırması, yakıt sübvansiyonlarını kaldırması, kamu ücret harcamalarını dizginlemesi ve elektrik sübvansiyonlarını aşamalı olarak kaldırma planını uygulamaya koymasıydı .

Bu reformlar, artan yaşam maliyeti ve merkez bankasının Surinam Doları’nı halka açılmadan önce %30 oranında devalüe etmesiyle tetiklenen aşırı çift haneli enflasyonla birlikte, protestocuların Ulusal Meclis’e hücum ettiği isyanları ateşledi . Bu olaylar, yaklaşık 600.000 nüfuslu ve yüzde 40’tan fazlasının yoksulluk içinde yaşadığı ülkede siyasi istikrarsızlığın artacağı korkusunu ateşledi . Paramaribo alacaklılarla anlaşmaya varabilse de, artan istikrarsızlığın Surinam’ın devlet borcunu yeniden müzakere etme çabalarını raydan çıkaracağından korkuluyor .

Tam anlamıyla bir siyasi kriz, eski Hollanda kolonisini keskin bir şekilde etkileyen Surinam’ın ekonomik durumunu da daha da kötüleştirecek. Enflasyon son derece yüksek olmaya devam ediyor; Nisan 2023’te endişe verici bir seviye olan %65,4’e ulaştı ve ardından Haziran 2023’te %54’e düştü . Bu durum, Paramaribo’nun planlanan ekonomik toparlanması üzerinde ağır bir yük oluştururken, yaşam maliyetinin kontrolden çıkmasına neden oluyor.

Surinam’ın Petrol Umutları

Zorlu ekonomik zaferlerin ortaya çıktığına dair işaretler olsa da Surinam ekonomisi hâlâ Boutrese yıllarının aşırılıkları ve 2020 salgınının etkileri nedeniyle baskı altında. Bu nedenlerden dolayı Başkan Santokh, Surinam’ın karasularının altında bulunduğuna inanılan devasa petrol zenginliğini açgözlülükle izliyor. Paramaribo, eski İngiliz kolonisinin dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olarak ortaya çıkmasını sağlayan, petrole dayalı devasa bir ekonomik kazançtan yararlanan komşu Guyana’da sürmekte olan muazzam petrol patlamasını tekrarlamayı umuyor .

TotalEnergies’in Surinam açıklarında 58. Blok’u geliştirmek için gereken milyar dolarlık FID’yi geciktirdiği 2022’de bu planlara sert bir darbe indirildi . Blok 58’in gelişimi uzun bir gecikmenin ardından tekrar yoluna giriyor. TotalEnergies’in bloktaki %50 ortağı APA Corporation, Sapakara ve Krabdagu keşiflerinde açılan değerlendirme kuyuları için sürekli olarak sağlam sonuçlar bildirdi . Bu sonuçlar, blokta yaklaşık 1,4 milyar varil petrol eşdeğeri kaynak olduğunu gösteriyor .

Surinam’ın petrol umutları tamamen bitmiş değil. Ülke, ExxonMobil ve Hess gibi diğer büyük petrol şirketleriyle de işbirliği yapıyor. Bu şirketler, Surinam’ın açıklarındaki diğer bloklarda da sondaj çalışmalarına devam ediyor. Ancak TotalEnergies’in FID’yi ertelemesi, Surinam’ın petrol gelirlerine erişmesini en az bir yıl geciktirecek. Bu da, ülkenin ekonomik krizini daha da derinleştirebilir.