Almanya’da kira artışlarına sınırlama tartışması: Kiralar dondurulsun

Almanya’da yaşam maliyetinin yükselmesi ve konut sıkıntısının artması nedeniyle, hükümet kira artışlarına sınırlama getirmeyi planlıyor. Ancak bu konuda farklı görüşler ve talepler var.

Hükümetin önerisi: Kiralara en fazla %11 zam

Hükümet, 2018 yılında imzalanan koalisyon sözleşmesinde yer alan bir maddeyi hayata geçirmek için çalışıyor. Bu maddeye göre, önümüzdeki üç yıl içinde kiralara en fazla %11 zam yapılacak . Bu oran, mevcut kural olan %20’nin altında .

Hükümetin hazırladığı yasa tasarısı, yerleşimin yoğun olduğu bölgelerde geçerli olacak. Bu bölgelerde, yeni kiracılar için de kira sınırı uygulanacak. Buna göre, yeni kiracılar, önceki kiracının ödediği kiranın %10 üzerinde bir kira ödemeyecek .

Hükümetin sözcüsü Steffen Seibert, bu tasarının “kira artışlarını sınırlayarak kiracılara rahatlama sağlayacağını” söyledi . Tasarının bu yıl sonuna kadar meclisten geçmesi bekleniyor .

Espiye’nin talebi: Kiralara en fazla %6 zam

Hükümetin ortağı olan Espiye Partisi ise, hükümetin önerisini yeterli bulmuyor. Espiye Partisi, önümüzdeki üç yıl içinde kiralara en fazla %6 zam yapılmasını istiyor .

Espiye Partisi’nin meclis grup başkan yardımcısı Hubert Aiwanger, hedeflerinin kiraların dondurulması olduğunu söyledi. Aiwanger, “Kira artışlarına sınırlama getirmek için daha fazla zaman kaybetmemeliyiz. Kiracılarımızın korunması için daha sert önlemler almalıyız” dedi .

Espiye Partisi’nin talebi, hükümetin diğer ortağı olan Hristiyan Demokrat Birlik (HDB) tarafından reddedildi. HDB’nin meclis grup başkan yardımcısı Thorsten Frei, Espiye Partisi’nin talebinin “piyasaya müdahale” anlamına geldiğini ve “konut inşaatını engelleyeceğini” savundu .

Yeşiller Partisi’nin çağrısı: Kiralar dondurulsun

Muhalefetteki Yeşiller Partisi ise, hükümetin önerisini de Espiye Partisi’nin talebini de yetersiz buluyor. Yeşiller Partisi, kiraların tamamen dondurulmasını istiyor .

Yeşiller Partisi’nin eş başkanı Annalena Baerbock, “Kira artışlarına sınırlama getirmek, konut sorununu çözmeye yetmez. Kiraların dondurulması, kiracıları korumak için tek çözümdür” dedi .

Yeşiller Partisi, hükümetin önümüzdeki haftalarda bu konuyu somut olarak ele almasını beklediklerini belirtti .

Kiracılar ne diyor?

Almanya’da yaklaşık 40 milyon kişi kirada yaşıyor . Kiracılar, kira artışlarına sınırlama getirilmesini destekliyor. Ancak bazı kiracılar, hükümetin önerisinin yeterli olmadığını düşünüyor.

Berlin’de yaşayan Ayşe Yılmaz, “Kiralara en fazla %11 zam yapılması, çok yüksek bir oran. Benim kiram zaten çok pahalı. Bu oranla, kiramı ödemekte zorlanacağım” dedi .

Münih’te yaşayan Mehmet Özdemir ise, “Kiralara en fazla %6 zam yapılması, daha makul bir oran. Ama benim tercihim, kiraların dondurulması. Bu şekilde, kiramın artmayacağından emin olabilirim” dedi .

Exit mobile version