Almanya’da Türkler için çifte vatandaşlık müjdesi

Almanya’da uzun süredir tartışılan yeni bir vatandaşlık yasası tasarısı, yakında meclise sunulacak. Bu yasa, Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları için birçok avantaj sağlayacak. Yasanın en önemli özelliklerinden biri, halen 8 yıl olan Alman vatandaşlığına kabul için bekleme süresinin 5 yıla inecek olması. Hatta uyum konusunda özel bir başarı kaydedenler için bu süre daha da kısa olacak. Bundan sonra 3 yıl Almanya’da ikamet etmiş olmak yeterli sayılacak Alman vatandaşlığına başvuru için.

3 yıllık süreden kimler yararlanabilecek?

Peki bu 3 yıllık başvuru süresinden hangi grup yararlanabilecek? Kimler olacak bu grupta? Yasa tasarısına göre, çok ileri derecede Almanca bilenler, akademik veya meslek hayatlarında kendi çabalarıyla önemli başarı sergileyenler için planlanıyor 3 yıllık süre. Bunlar bu kapsamda değerlendirilecek.

İşte tam da bu noktada, Almanya’ya yeni gelen, son yıllarda gelen ve yeni nesil Türkler olarak bilinen bu Türklere bu olanağın sunulmasının planlandığı anlaşılıyor. Yani şansını ileride iyi kullanan ve ülkeye uyum sağlayanlar hızlı bir şekilde 3 yıl sonra Alman vatandaşı olarak Almanya’da kalabilecek.

Çifte vatandaşlık hakkı

Planlanan yeni yasanın bir diğer özelliği ise, Alman vatandaşlığına geçecek kimseye geldiği ülkenin vatandaşlığından çıkması şartının koşulmayacak olması. Yasanın içerdiği ve Türk vatandaşları bakımından getireceği en önemli değişikliklerin başında ise kuşkusuz çifte vatandaşlık hakkı var.

Alman vatandaşlık yasası şimdiye dek Avrupa Birliği ve İsviçre vatandaşları dışında pek çok ülke vatandaşına çifte vatandaşlık imkanı tanıyordu ama ülkede en büyük göçmen grubu konumundaki Türk vatandaşlarına bu hakkı vermiyordu. Yeni düzenlemeyle Türk vatandaşları da kendi vatandaşlıklarından, yani Türk vatandaşlığından feragat etmeden ikinci vatandaşlık olarak Alman vatandaşlığını alabilecek.

Yaşlı kuşağa jest

Yasa teklifi Haziran 1974’ten önce Almanya’ya gelen, o zamanki tanımlamayla misafir işçilerin yazılı değil sınavını geçmeye zorluluğunda kaldırıyor. Birinci kuşak, birinci nesil, yani şu anda artık 70-67 yaş üzerinde olan misafir işçilerden Almanca bilmeleri koşulu aranmayacak. Bu da yaşlı kuşağa yönelik bir jest esasında şeklinde yorumlanıyor.

1960 ve 70’li yıllarda Almanya’ya gelenlerin büyük bölümünün Almanca konusunda sorunları olduğu ve o yüzden Alman vatandaşlığına başvurmadığı biliniyor. Yasanın önümüzdeki günlerde meclisten geçtikten sonra yürürlüğe girmesi ile birlikte özellikle Almanya’daki birinci kuşağın yanı sıra 2. kuşak Türklerin ve son 3-4-5 yılda Almanya’ya göç eden ve eski Almanya’da Türkler tarafından beyaz yakalılar olarak tanımlananların Alman vatandaşlığına geçiş başvurularında artış yaşanması bekleniyor.

Avrupa standartlarına ulaşıldı

Almanya’da 3 milyondan fazla Türkiye kökenli göçmen var. Ancak bunların sadece yüzde onu hem Alman hem de Türk vatandaşlığına, yani çifte vatandaşlığa sahip. Almanya Türk toplumu, 1 milyona yakın Türk vatandaşının yeni uygulamadan yararlanacağından yola çıkıyor.

Çifte ve hatta bazen daha fazla vatandaşlığa aynı anda sahip olmak çoğu Avrupa ülkesinde esasında son derece normal bir durum. Örnek olarak Fransa’da, Birleşik Krallık’ta, Portekiz’de, Polonya’da, İsveç’te, Finlandiya’da, Belçika’da toplamda 5 yıl boyunca yaşayan kimseler bu sürenin ardından vatandaşlık başvurusu yapabiliyor. Hatta eşlerin söz konusu ülkenin vatandaşlığına, örneğin Fransa’ya Fransız vatandaşlığına sahipse süre burada da 3 yıla inebiliyor. Öte yandan bu ülkelerin vatandaşlığını alan göçmenler önceki vatandaşlıklarından çıkmak zorunda kalmıyorlar.

Yani özetleyecek olursak, Almanya’da bu yeni uygulama ile çok uzun bir bekleme süresinin sonunda Türkler açısından en azından Avrupa’daki diğer komşularının standartlarına ulaşılmış olacak. Bu da hem Türk toplumu hem de Alman toplumu için olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir.

Exit mobile version