Almanya’da Ekonomik Durgunluk Sürüyor

Almanya, Avrupa’nın en büyük ekonomisi, ikinci çeyrekte yani nisan-mayıs-haziran aylarında ekonomiyi hiç büyütemedi. İstatistik Enstitüsü, %0 büyüme oranı açıkladı. Geçen senenin aynı dönemine göre ise ekonomi %0,2 küçüldü .

Bu, üst üste üçüncü defa büyüme gerçekleşmediği anlamına geliyor. Önümüzdeki aylar için tahminler de pek iç açıcı değil. Almanya, IMF’ye göre bu sene ekonomide daralma yaşayacak olan tek G7 ülkesi olacak .

Bütçe Açığı Rekor Kırdı

Almanya’nın kamu bütçesi de ilk 6 ayda 42 milyar avro açık verdi . Bu, 2011 yılından bu yana görülen en yüksek seviye. Giderler, enflasyon nedeniyle hızlı artıyor. Ekonomik şartlar yüzünden de toplanan vergiler azalıyor.

İngiliz The Economist dergisi, Almanya için “Avrupa’nın hasta adamı” diye yazmıştı . Almanya, Avrupa ekonomisinin lokomotifi olarak görülüyor. Almanya nezle olursa Avrupa zatürre oluyor. Bu yüzden herkesi ilgilendiren bir durum.

Türkiye’ye dahil. Türkiye’nin en büyük ticari partneri Almanya’dır . Almanya’daki ekonomik durgunluk Türkiye’yi de olumsuz etkiliyor.

Enerji Fiyatları Üretimi Vurdu

Almanya’nın ekonomik krizinin sebeplerinden biri enerji fiyatlarının çok artması. Çünkü Alman ekonomisi sanayiye dayalı bir ekonomi. Doğalgaz ve benzin fiyatları artınca üretim maliyetleri yükseldi.

Uzak Doğu ile rekabet etmek zaten zordu. Şimdi çok daha zor hale geldi. İş dünyası da karamsar. Ekonomiye Güven Endeksi 4 aydır düşüyor . Ekonomi Araştırma Enstitüsü her ay bir iş anketi yayınlıyor. Şirket yöneticilerinin gelecekten beklentileri yine düşüş gösterdi . Bu da yatırımların önünü kesiyor.

Tatil Yapamayanlar Çoğaldı

Almanya’da yaşayanların %21,9’u, 5 kişiden biri, geçen sene yeterli parası olmadığı için tatile gidemedi . 65 yaş üstünde bu oran %33’e çıkıyor. Yani üç kişiden birine denk geliyor.

Almanya’nın tatilini kesilirse halk ayaklanması bile çıkabilir. Biz büyük bir paradan bahsederken o parayla araba alırız, arsa alırız diye örnek veririz. Almanlar ben o parayla iki kere tatile giderim diye örnek verirler. Bu kadar önemli.

Nitelikli Göçmen Eksikliği

Bertelsmann Vakfı bir rapor yayınladı. Almanya, nitelikli göçmenler için değil, vasıfsız göçmenler için cazip . 38 OECD ülkesi arasında 15. sırada. Gittikçe de düşüyor.

Almanya’ya yılda 400.000 eğitimli göçmen lazım. Ancak eğitimsiz göçmenler geliyor. Bunun sebebi vergilerin yüksek, sosyal yardımların da oldukça cezbedici olması.

Nitelikli iş gücü, yüksek vergiler ve aşırı bürokrasi nedeniyle Almanya yerine başka ülkeleri tercih ediyor. Vasıfsız işçilerse “en kötü sosyal yardım alırım” düşüncesiyle Almanya’ya geliyorlar.

Hükümette Anlaşmazlık

Hükümet bu esnada kendi arasında kavga etmeyi sürdürüyor. Yeşillerin Çocuk Temel Güvencesi yasa tasarısı bugün yine görüşüldü. Ancak yine anlaşma sağlanamadı .

FDP buna karşı şirketlere vergi indirimi istiyor. Yeşiller de o yasa tasarısını veto ediyor . Hükümetin ekonomiyi canlandırmak için bir planı yok.

Aşırı Sağcılara Operasyon

Aşırı sağcı İmparatorluk Vatandaşları grubunun üyelerinin bazıları darbe girişimi planladıkları gerekçesiyle tutuklanmıştı . Soruşturmalarda gruba ait yüzlerce silah ve cephane ele geçirildi.

Şu ana kadar 150 bine yakın mermi bulunmuş. Gerçek sayı mutlaka çok daha yüksektir. Aşırı sağcılar oldukça rahat silah alabiliyorlar . Almanya’da silah sahibi olmak için gereken şartlar çok gevşek.

Sıcak Hava Ölüm Getirdi

Robert Koch Enstitüsü, 2022’de aşırı sıcaklardan dolayı 8.000 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı . Trafik kazalarında bunun yarısından daha az kişi ölüyor. Yani sıcaktan ölenler kazada ölenlerin iki katından fazla.

Buna rağmen kimse güneşe dikkat etmiyor. Uzmanlar sıcak havalarda bol su tüketimini, güneş kremi sürmeyi ve şapka takmayı tavsiye ediyor . Sıcak hava dalgası önümüzdeki günlerde de devam edecek.

TikTok Yasakları Artıyor

Hollanda’da kamu kurumlarının ardından çok sayıda şirket de TikTok kullanımını yasaklamaya başladı . Şirket bilgisayarlarından ve telefonlarından bu uygulamaya giriş yapılmayacak.

Gerekçe olarak Çinli şirketin çok fazla veri toplaması gösteriliyor . Avrupa Birliği’nin yeni sosyal medya düzenlemesi de bugün itibariyle yürürlüğe girdi . Artık platformlar kullanıcı verilerini daha şeffaf bir şekilde paylaşmak zorunda.

Exit mobile version