Putin’in Övdüğü Rus Paralı Asker Lideri Uçak Kazasında Öldü mü?

Perşembe günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından övülen bir Rus paralı asker liderinin uçak kazasında öldüğü iddia ediliyor. ABD’nin ön istihbarat değerlendirmesi, kazanın kasıtlı bir patlamaya yol açtığı sonucuna vardı.

ABD: Patlama Putin’in Eleştirmenlerini Susturma Çabasıyla Uyumlu

ABD’li ve Batılı yetkililer, uçak kazasının arkasında Rusya’nın olduğuna dair şüpheler arttığını söyledi. İlk değerlendirmeye göre, Wagner askeri şirketinin kurucusu Yevgeny Prigozhin “büyük ihtimalle” hedef alındı.

Prigozhin, Haziran ayında Rus liderin yönetimine en büyük zorluğu teşkil eden isyanın intikamını almak isteyen Putin’in yakın bir müttefiki olarak biliniyordu. Prigozhin’in birkaç teğmeninin de öldüğü varsayılıyor.

Yetkililer, yorum yapma yetkisine sahip olmadıkları için isimlerini gizli tutmak kaydıyla konuştu. Patlamaya neyin sebep olduğuna dair herhangi bir ayrıntı vermediler. Ancak patlamanın Putin’in “eleştirmenlerini susturmaya çalışma konusundaki uzun geçmişiyle” uyumlu olduğunu belirttiler.

Pentagon sözcüsü Orgeneral Pat Ryder ise basında karadan havaya füzenin uçağı düşürdüğü yönündeki haberleri yalanladı. ABD’nin bombadan şüphelenip şüphelenmediğini veya kazanın bir suikast olduğuna inanıp inanmadığını söylemeyi reddetti.

Putin: Yolcular Ukrayna’daki Çatışmalara Önemli Katkı Sağladı

Putin’in jette olduğu bildirilen ve Prigozhin’in “ciddi hatalar” olarak nitelendirdiği kişilerin ailelerine başsağlığı dilemesiyle istihbarat değerlendirmesinin ayrıntıları ortaya çıktı.

Rusya sivil havacılık otoritesine göre, Wagner’in kurucusunu ve diğer altı yolcuyu taşıyan jet, üç kişilik mürettebatla Moskova’dan kalktıktan kısa bir süre sonra Çarşamba günü düştü. Kurtarma ekipleri 10 ceset buldu ve Rus medyası, Wagner’in Prigozhin’in öldüğünü söyleyen isimsiz kaynaklara atıfta bulundu. Ancak resmi bir onay gelmedi.

Çarşamba günü gazetecilere konuşan ABD Başkanı Joe Biden, kazanın arkasında Putin’in olduğuna inandığını ancak bu inancını doğrulayacak bilgiye sahip olmadığını kabul ettiğini söyledi.

Biden, “Ne olduğunu tam olarak bilmiyorum ama şaşırmadım” dedi. “Rusya’da Putin’in arkasında olmadığı pek fazla olay yok.”

Yolcu manifestosu aynı zamanda grubu kendi takma adıyla vaftiz eden Prigozhin’in ikinci komutanının yanı sıra Wagner’in lojistik şefi, Suriye’deki ABD hava saldırılarında yaralanan bir savaşçı ve en az bir olası korumayı da içeriyordu.

Normalde güvenlikleri konusunda son derece dikkatli olan üst düzey liderlerin de aralarında bulunduğu Wagner’in birçok üst düzey üyesinin neden aynı uçakta olduğu belli değildi. St. Petersburg’a yaptıkları ortak gezinin amacı bilinmiyordu.

Wagner’in St. Petersburg’daki genel merkezinde ışıklar büyük bir haç şeklinde açıldı ve Prigozhin destekçileri derme çatma bir anıt inşa ederek perşembe günü binanın dışına kırmızı ve beyaz çiçekler, şirket bayrakları ve mumlar yığdılar.

Kazayla ilgili ilk yorumunda Putin, yolcuların Ukrayna’daki çatışmalara “önemli katkı sağladığını” söyledi.

Ukrayna’nın kısmen işgal altındaki Donetsk bölgesinin Rusya tarafından görevlendirilen lideri Denis Pushilin ile televizyonda yayınlanan bir röportajda, “Bunu hatırlıyoruz, biliyoruz ve unutmayacağız” dedi.

Putin, Prigozhin’i 1990’ların başından beri tanıdığını hatırlatarak onu “hayatta ciddi hatalar yapmış ve hem kendisi hem de kendisine sorduğumda ihtiyaç duyduğu sonuçları elde eden, kaderi zor bir adam” olarak tanımladı. , son aylarda olduğu gibi ortak amaç için. Yetenekli bir adamdı, yetenekli bir iş adamıydı.”

Rus devlet medyası kazayı kapsamlı bir şekilde ele almadı; bunun yerine Putin’in Johannesburg’daki BRICS zirvesinde video bağlantısı aracılığıyla yaptığı açıklamalara ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline odaklandı.

Exit mobile version