Dünya

Hindistan’ın Petrol Talebindeki Yavaşlama Fiyatlara Yansıyor

Hindistan, dünyanın en büyük petrol tüketicilerinden biri olarak, küresel petrol piyasalarının nabzını tutuyor. Ancak son zamanlarda, Hindistan’ın petrol talebindeki büyüme hızı yavaşladı ve bu da petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü bir etki yarattı.

Hindistan’ın Petrol Tüketimi Rekor Seviyede Ama Büyüme Yavaşlıyor

Reuters pazar analisti John Kemp, Hindistan’ın yavaşlayan petrol talebindeki büyümenin , tüketimin son zamanlarda rekor seviyelere ulaşmasına rağmen petrol fiyatları üzerinde baskı yaratacağını söyledi .

Hindistan’ın petrol tüketimi bu yılın ilk yedi ayında günde ortalama 255.000 varil (bpd) artarak, geçen yılki 128 milyon mt’a kıyasla toplam tüketimin 2023’ün ilk yedi ayında 135 milyon mt’a çıkmasına yardımcı oldu . Ancak ekonomilerin koronavirüs pandemisi ve karantinalardan toparlanmasıyla birlikte bu büyüme grafiği, 2021/22 döneminde yayınlanan günlük 415.000 varilden önemli ölçüde daha yavaştı .

Buna karşılık, ABD’deki tüketim artışı 2023’ün ilk beş ayında günde 1,0 milyon varil olarak gerçekleşti; ancak doğruyu söylemek gerekirse ABD, Hindistan’ın neredeyse 4 katı kadar petrol tüketiyor .

Petrol Piyasalarının Temelleri Güçlü Kalmaya Devam Ediyor

Ancak herkes bu düşüş görüşünü paylaşmıyor. Standard Chartered’daki emtia analistleri, Çin’den gelen zayıf ekonomik verilerin ardından petrol fiyatlarındaki son yükselişin tersine dönmesine rağmen petrol piyasalarındaki temellerin güçlü kaldığını söyleyerek konuya ağırlık verdi .

Küresel petrol piyasaları sıkı seyrini sürdürüyor; StanChart, Ağustos ayı küresel stok düşüşünün günde 2,8 milyon varil (mb/gün) seviyesinde gerçekleştiğini tahmin ederken, gelecek ay için de 2,4 milyon varil/gün daha düşüş öngörülüyor . Uzmanlar, stok sıkılaştırmanın önümüzdeki aylarda fiyatlara hakim etken olmaya devam edeceğini öngördü ancak piyasaların hâlâ ikinci çeyrekte dönem dönem tanık olduğumuz makro kaynaklı endişelere geri dönebileceği konusunda uyardı .

Suudi Arabistan Arz Kesintisini Uzatmayı Planlıyor

Ayrı bir gelişmede, beş Wall Street analisti, Suudi Arabistan’ın arz konusundaki belirsizlik nedeniyle gönüllü 1 milyon varillik petrol arzı kesintisini art arda üçüncü ay için Ekim ayına kadar uzatacağını öngördü . Petrol fiyatlarının geçtiğimiz ay yaklaşık %15 artışla varil başına yaklaşık 86 dolara yükselmesiyle, ilk kesintiler işe yaramış gibi görünüyor .

StanChart’a göre, Suudi Arabistan liderliğindeki son derece etkili üretici üretimi kısıtlaması, Brent fiyatlarını bu yılın en yüksek seviyesi olan 89,09 /varil’e çıkaracak bir fiyat yükselişinin koşullarını yaratacak . Çeyrek içi en yüksek seviye 100$/varil’in üzerinde .

Sonuç

Hindistan’ın petrol talebindeki yavaşlama, küresel petrol piyasalarını etkiliyor. Ancak petrol fiyatları, stok sıkılaştırması ve Suudi Arabistan’ın arz kesintisi gibi diğer faktörlerden de etkileniyor. Petrol piyasalarının geleceği, hem talep hem de arz tarafındaki belirsizliklere bağlı olacak.